Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse media: Nederlandse spion ontmaskerd in Istanbul

27 mrt
2018
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De Turkse geheime dienst heeft een ‘Nederlandse spion ontmaskerd’. Dat meldt de regeringsgezinde krant Sabah. De man van wie Turkije zegt dat hij een Nederlandse spion is, heeft het land ‘voor zijn eigen veiligheid’ verlaten. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten naar aanleiding van berichten eerder op de dag dat Turkije onderzoek naar hem doet.

Volgens Turkse media heeft de man in het land geld overhandigd aan mensen die hem informatie gaven. De betrokken ambtenaar werkte op het Nederlandse consulaat-generaal in Istanbul en was, aldus een verklaring van het ministerie, mede belast met regionale werkzaamheden. Meer laat het ministerie niet los over de kwestie.

Volgens de Turkse media volgen de Turkse inlichtingendiensten de man, die wordt aangeduid met de initialen A.Z., al langer. Bij de contacten zou het gaan over de Syrische regio Afrin, waar Turkije is binnengevallen, en over banden van Turkije met Islamitische Staat. Er zijn beelden van een ontmoeting van hem met twee andere mannen. De Nederlander heeft eerder in Afghanistan gewerkt, aldus de Turkse media.

De Turkse regering zou Nederland om opheldering hebben gevraagd.

Gespannen

De verhoudingen tussen Nederland en Turkije zijn al sinds een jaar gespannen. Toen leidde de voorgenomen komst van twee Turkse ministers die in Nederland campagne wilden voeren voor een Turks referendum tot een diplomatieke rel.

De Nederlander die met de initialen A.Z. wordt aangeduid zou een Nederlands diplomatiek paspoort hebben. Hij zou militaire inlichtingen hebben verzameld over de operatie van de Turkse strijdkrachten tegen de Koerdische militie YPG in de noordwestelijke provincie Afrin.

Volgens de krant en tv zender A Haber, ook in handen van aanhangers van de regering, zou de ‘spion’ op zoek zijn geweest naar relaties tussen de Turkse autoriteiten en extremisten van de Islamitische Staat om Turkije met propaganda zwart te maken. Hij wordt de ‘Afrin-spion van Nederland’ genoemd.

‘Geheim agent’

De Nederlandse ‘spion’ zou informatie hebben verzameld over de operatie van de Turkse strijdkrachten tegen de Koerdische militie YPG in Afrin.
De ‘geheim agent’ A. Z. zou eerder ook in Afghanistan hebben gewerkt, aldus de Turkse media, en werken voor de Nederlandse Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst. Volgens informatie die de media van de Turkse geheime dienst lijkt te hebben zou de ‘spion’ leden van de Syrische oppositie geld hebben gegeven.

Hij zou op zoek zijn geweest naar zeer gedetailleerde informatie: het aantal manschappen van de rebellengroep Vrije Syrische Leger dat in de Afrin operatie samenwerkte met het Turkse leger, over welke soorten wapens ze beschikten, persoonlijke informatie van de piloten, de plaats van productie van munitie, en de locatie van het hoofdkwartier van de Turkse drones.

De krant Sabah publiceert ook drie foto’s van de verdachte. Op een van die beelden is hij goed herkenbaar. Op een andere foto zit hij met een man te praten. Op een andere foto loopt hij uit de aankomsthal van een van de Turkse luchthavens.

Volgens niet bevestigde berichten zal hij worden aangeklaagd en worden berecht. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt op de hoogte te zijn van het artikel dat vandaag is verschenen in de Turkse krant Sabah. ,,De berichtgeving wordt op dit moment nader onderzocht”, laat een woordvoerder weten. Zij noemt het ‘lastig te zeggen’ wanneer dat onderzoek is afgerond.

Beschuldigingen

De krant Sabah slaat terug naar Nederland over de kritiek in het recente verleden dat religieuze moslimvoorgangers, imams, die door Turkije worden betaald, in Nederland aanhangers van de Gülen-beweging zouden bespioneren.

,,Nederland, dat Turkse imams beschuldigt van spionageactiviteiten, is op heterdaad betrapt”, aldus de krant. ,,A.Z. is betrapt door de Turkse inlichtingendiensten en in het geheim gevolgd. Vastgesteld is dat hij een agent is van de militaire inlichtingendienst.”

Volgens de krant nam hij deel aan workshops, die werden gefinancierd door de Nederlandse ambassade in Ankara, en werden georganiseerd door ngo’s over Syriers in Turkije. ,,Bij die gelegenheden stelde hij zich voor als een medewerker van het Nederlandse ministerie van Defensie.”

De krant Sabah weet verder te melden dat hij forse sommen geld betaalde aan zijn informanten. ,,Om niet ontdekt te worden gaf hij dat geld aan diverse ngo’s. Hij maakte gebruik van het openbaar vervoer zodat de Turkse agenten hem niet zouden kunnen ontdekken. Met hetzelfde doel maakte hij gebruik van een jammer.”

Hij ontmoette zijn spionnen volgens de krant op regelmatige basis. De informatiestroom verliep via ‘dead-drop’ door het gebruik van valse e-mails.

Onschendbaarheid

Agenten van de Turkse inlichtingendienst MIT documenteerden alle spionageactiviteiten van ‘geheim agent A.Z.’. De bewuste Nederlander zou wegens zijn diplomatieke paspoort diplomatieke onschendbaarheid genieten. Sabah meldt dat er niet nader genoemde maatregelen tegen hem genomen zullen worden aangezien hij zich met ‘activiteiten heeft beziggehouden die zijn diplomatieke status te buiten gaan’.

Internationaal gebruik is om ontmaskerde spionnen die een diplomatieke status genieten het land uit te zetten als ‘ongewenst persoon’.

Tussen Nederland en Turkije bestaat sinds vorig jaar maart een zware diplomatieke en vertrouwenscrisis. Het kabinet trok ambassadeur Kees van Rij begin februari formeel terug uit de Turkse hoofdstad Ankara nadat onderhandelingen over een normalisering van de betrekkingen niet uit de impasse konden worden getrokken. Van Rij mocht al sinds maart vorig jaar niet meer terugkeren naar zijn post in Turkije. Ook Turkije heeft geen ambassadeur in Den Haag.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch