Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Apeldoornse IS-bruid Xaviera overgebracht naar modernere bajes

19 mrt
2018
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

IS-bruid Xaviera S. (24) uit Apeldoorn, die in Turkije achter tralies zit, is overgebracht naar een andere gevangenis. “Na haar aanhouding zat ze enkele weken in Sanliurfa. Nu verblijft ze in een vrij nieuw huis van bewaring in de stad Gaziantep”, zegt haar Nederlandse advocaat Yaşar Özdemir.

De Haagse raadsman heeft Xaviera inmiddels drie maal bezocht sinds haar arrestatie door de Turkse anti-terreur politie half januari. Ze was illegaal de Syrische grens met Turkije overgestoken samen met haar echtgenoot, de uit Eindhoven afkomstige jihadist Mokhtar M. (36). Met hem trad ze in 2015 in het Syrische kalifaat van de Islamitische Staat in het huwelijk. Hij werkte als een van de IS-bewakers.

Beiden worden verdacht van lidmaatschap van een terroristische organisatie. “Daar staat in Turkije een gevangenisstraf op van maximaal 15 jaar”, aldus Özdemir.

Naar omstandigheden gaat het goed met de Apeldoornse. “Ze wordt goed behandeld en het gaat honderd procent beter met haar. Ze ziet er veel gezonder uit en heeft weer kleur op de wangen.”
Volgens de advocaat verblijft Xaviera in een ruimte met acht andere vrouwen. In Sanliurfa zat ze samen met 3 of 4 vrouwen in een cel. Met hen kon ze het niet goed vinden. Met haar nieuwe celgenoten kan ze beter opschieten.

“Ze hebben stapelbedden. Er zitten geen buitenlandse vrouwen bij. Het zijn allemaal Turkse vrouwen, die ook worden verdacht van lidmaatschap van IS”, zegt Özdemir.

De jonge Apeldoornse wil graag terug naar Nederland, aldus haar raadsman. Maar zover is het voorlopig nog niet. Mogelijk is het strafrechtelijk vooronderzoek nog niet afgerond. Het wachten is in ieder geval nog steeds op een dagvaarding die vermeldt waar het in de strafzaak tegen Xaviera om gaat en op welke gronden de officier van justitie welke strafmaat zal eisen.
Özdemir: “Afgaand op wat ik hoorde van het openbaar ministerie verwacht ik dat de dagvaarding eind van deze maand of begin april bekend zal worden gemaakt”.

De advocaat heeft voor Xaviera geregeld dat ze met haar moeder mag bellen. Twee keer per week voor een beperkte tijdsduur. Ook mag ze nu bezoek ontvangen van haar moeder. “De papieren daarvoor zijn in orde. Ze moet alleen nog gescreend worden”, zegt Özdemir. “Haar moeder heeft wel al kleding voor Xaviera gebracht, maar ze mocht haar dochter nog niet zien”. Of Xaviera ook contact heeft met haar 10-jarige zoontje is niet bekend. Ze liet hem als 5-jarige in Nederland achter toen ze besloot zich in Syrië bij de terreurbeweging IS aan te sluiten.

Een half jaar na haar bekering tot de islam vertrok Xaviera S. in januari 2014 naar Syrië. Sinds december 2016 stond ze op de Nederlandse sanctielijst terrorisme.

Als de Turkse justitie inderdaad besluit Xaviera te berechten, dan zal zij de eerste Nederlandse IS-aanhangster zijn die in Turkije wordt aangeklaagd wegens betrokkenheid bij IS. Eerdere Nederlandse vrouwen die in Turkije door de politie werden opgepakt op verdenking van IS-connecties zijn uitgewezen naar Nederland.

Zo arresteerde de politie op Schiphol in januari een 33-jarige vrouw uit Ede. Zij was in handen gevallen van de Turkse politie na terugkeer uit IS-gebied. Onder begeleiding van de Koninklijke Marechaussee arriveerde ze met een vlucht uit Turkije.

Net als Xaviera is zij een van de druppelsgewijs naar Nederland terugkerende Syriëgangers. Inmiddels zijn er circa 50 Nederlandse jihadisten uit Syrië of Irak terug in Nederland. Sinds 2012 vertrokken ongeveer 280 Nederlandse IS-sympathisanten naar het kalifaat om mee te doen aan de ‘heilige oorlog’.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch