Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Polderjihadisten blijven in Turkse cel

13 mrt
2018
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanboel/Kilis

De Nederlandse Syriëgangers Reda Nidalha uit Leiden en Oussama A. uit Utrecht moeten nog zeker tot 10 april achter Turkse tralies blijven. Dat heeft de rechter vandaag bepaald tijdens de zitting die twee uur duurde.

Op die datum zal de rechtbank antwoord geven op het verzoek van Yaşar Özdemir, de Haagse advocaat van Nidalha, om de voorlopige hechtenis van zijn cliënt op te heffen zodat hij buiten de gevangenis de rest van zijn proces kan afwachten.

De man uit Leiden, die zich als IS-strijder Abu Sumail al-Hollandi noemde, ontsnapte samen met Oussama A. uit Utrecht eind oktober 2016 uit Syrië. Via Turkije hoopten ze terug naar Nederland te reizen. Turkse militairen hielden hen echter aan toen ze illegaal de Turkse grens wilden oversteken. Inmiddels zitten ze al 16 maanden in de stad Gaziantep in een gevangenis.

“Mijn cliënt maakt het naar omstandigheden goed”, zegt Özdemir. “Hij wordt goed behandeld”.
De rechtszitting vond plaats in Kilis, aan de grens met Syrië. De polderjihadisten waren zelf niet aanwezig. Ze konden de ontwikkelingen in de rechtszaal volgen via videoconferentie.
Nidalha en Oussama A. staan terecht op verdenking van activiteiten in gebieden die in handen waren van de terreurgroep Islamitische Staat.

Teruggekeerde IS-strijders worden in Nederland vaak vervolgd voor deelname aan een terroristische organisatie. Daarop staat een straf van maximaal 15 jaar opsluiting in een gevangenis. Nederland wil ze liefst zelf vervolgen. Maar Turkije wilde hen niet aan Nederland uitleveren en begon zelf een strafproces tegen hen voor te bereiden.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch