Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Partyweekend eindigt in drama

13 mrt
2018
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Een super luxe vrijgezellenweekendje in de Verenigde Arabische Emiraten is voor Turkse jet set vrouwen en hun families in een nachtmerrie geëindigd. De acht vriendinnen kwamen allen om het leven toen de privé jet van de vader van Mina Başaran (28) op de terugweg naar Istanboel in Iran neerstortte.

Mina, die het feestje organiseerde en de enige dochter is van zakenmagnaat Hüseyin Başaran, was een goede vriendin van Yolanthe Sneijder-Cabau. “Het is met geen pen te beschrijven hoe intens verdrietig ik ben”, schrijft ze op haar Instagram account. “Mina, mijn lieve engel, ik zal je missen.”

Naast de acht vriendinnen waren er drie vrouwelijke bemanningsleden aan boord van het vliegtuigje. Geen van de 11 vrouwen overleefde het ongeluk met de Bombardier Challenger C600 die een veilige reputatie heeft. Het toestel kwam terecht in een sneeuwbui en stortte neer in bergachtig gebied. Alle stoffelijke resten waren geheel of gedeeltelijk verbrand.

Turkse media reageren geschokt op de dood van de jonge vrouwen. ‘Van droom naar drama’, ‘Vaarwel Leven’, ‘Tragedie met privé jet’, en ‘Ongeluk dat Turkije in droefheid dompelt’, zijn enkele van de koppen in de kranten.

Mina verloofde zich in oktober met ondernemer Murat Gezer, eigenaar van een keten van drukkerijen, Metprint Baski Sistemler. Hun uitbundige verlovingsfeest vond plaats in het Soho-House in Istanboel, het voormalige Italiaanse Palazzo Corpi, dat in de tijd van de sultans dienst deed als Amerikaanse ambassade.

De trouwkaarten waren de deur uit. Zaterdag 14 april stond een groots huwelijksfeest op het programma in het superluxe Çirağan Palace Kempinski hotel, gevestigd in een 19e-eeuws Ottomaans paleis aan de oever van de Bosporus. Presidenten, royals, rocksterren, en miljonairs uit alle delen van de wereld logeren in dit exclusieve gastenverblijf wanneer ze in Istanboel op bezoek zijn. Koningin Beatrix gaf er tijdens haar staatsbezoek in 2007 aan Turkije haar koninklijke receptie.

Op haar sociale media was te zien dat Mina, een van de twee kinderen van Hüseyin en Beril Başaran, een luxe jet set leven leidde. De aanstaande bruid, die zich voorbereidde om het zakenimperium van haar vader over te nemen, deelde op haar Instagram ook foto’s van het driedaagse vrijgezellenweekendje in Dubai dat vrijdag begon. Onder meer poserend in een groepsfoto van haar omringd door haar vriendinnen in badjassen in het One and Only Royal Mirage hotel.

Mina Başaran studeerde business administration aan de prestigieuze Koç universiteit in Istanbul en haalde haar masters in luxury brand management aan de European Business School in Londen. In 2013 trad ze toe tot de raad van toezicht van het zakenimperium van haar vader.

Miljardair Hüseyin Başaran is met een vermogen van 1,1 miljard dollar de op 24 na rijkste ondernemer van Turkije. Zijn zakenconglomeraat, Başaran Yatirim Holding, is actief is talrijke sectoren, onder meer in de bouw, energie, luchtvaart, toerisme, hotels, levensmiddelen, cement. Zijn grootvader begon als handelaar in de hazelnootsector in Trabzon, aan de Zwarte Zeekust.

Het nieuwe luxe appartementen- en kantorencomplex van 6 torens in Istanbul, waarvan Başaran de bouw in 2016 begon, is vernoemd naar Mina. Yolanthe, die in het Turks zong over het complex, was het gezicht in de commercials voor het complex.

De vriendinnen van Mina tijdens de dodelijke vlucht waren allemaal werkende vrouwen met goede opleidingen uit rijke families.
Zeynep Coşkun, was de dochter van Orhan Coşkun, eigenaar van het bedrijf Toyota Akkoyunlu. Zij werkte als psycholoog. Liana Hananel richtte het kledingmerk Lily and Rose op voor luxueuze designerzwemkleding. Zij heeft een 4 maanden oude baby.
Sinem Akay studeerde mode in Italië en werkte in de mode- en kledingsector. Haar vader is de voormalige eigenaar van denim fabrikant Mavi Jeans.

Ook Burcu Urfali werkte in de mode. Ze studeerde aan de Technische Universiteit van Istanboel en textiel- en modeontwerp aan het Fashion Institute of Technology in New York. In 2015 startte ze haar eigen modelabel Bug Uniform, waarmee ze op maat gemaakte werkkleding maakte. Ayşe And was klinisch psycholoog. Asli Izmirli en Jasmin Baruh ontwierpen sieraden. Coşkun en Akay zouden de komende maanden ook in het huwelijk treden. Urfali en Baruh waren zwanger.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch