Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Sluiting VS ambassade Ankara na dreiging IS en andere extremisten

5 mrt
2018
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De Amerikaanse ambassade in de Turkse hoofdstad Ankara wilde gisteren geen nadere uitleg geven over de ‘veiligheidsdreiging’ die aanleiding was voor het besluit om het gebouw voor onbepaalde tijd te sluiten.
Kort daarvoor arresteerde de politie twaalf verdachten, allen buitenlanders die nieuwe leden zouden werven voor de extremistische organisatie Islamitische Staat.
De dreiging van een mogelijke terroristische aanslag komt niet alleen uit de hoek van IS, maar ook van andere anti-Amerikaanse extremisten.

In 2013 was het Amerikaanse diplomatieke hoofdkwartier in het hart van Ankara doelwit van een zelfmoordaanslag, die werd opgeëist door de illegale extreem-linkse groep DHKP-C. Bij de aanslag van deze Revolutionaire Volksbevrijdingspartij – Front kwam een Turkse bewaker om het leven en raakten drie voorbijgangers gewond.

Om de Amerikaanse ambassade beter te beschermen, zal het huidige gebouw over enige tijd worden verlaten en verhuizen naar een veel veiliger plek op een heuvel in een bosrijke omgeving waar ook het paleis van Erdoğan is gebouwd. De grond is al aangekocht en de werkzaamheden voor het gebouw dat als een fort zal worden beveiligd, zijn begonnen.

De betrekkingen tussen de Navo-bondgenoten Amerika en Turkije bevinden zich op een dieptepunt en de anti-Amerikaanse stemming is door het opgeklopte nationalisme in Turkije groter dan ooit. Een voorbeeld is dat de straat waaraan de Amerikaanse ambassade ligt, kortgeleden op verzoek van Erdoğan werd omgedoopt tot de Olijftakstraat, uit protest tegen wat de Turkse autoriteiten zien als het gebrek aan steun van Amerika voor de Turkse ‘strijd tegen het terrorisme’, onder meer in het noorden van Syrië. Daar begon het Turkse leger op 20 januari de operatie ‘Olijftak’ tegen de Koerdische YPG-militie, die als terroristen worden gezien in Ankara wegens hun relatie met de PKK.

De overgrote meerderheid van de Turken is ervan overtuigd dat Washington zich niet gedraagt als een bondgenoot maar als een vijand. Waarom? Door de samenwerking met de Koerdische YPG-militie in Syrië en door de weigering van de Verenigde Staten om Fethullah Gülen, die door de Turkse autoriteiten wordt gezien als het brein achter de verijdelde militaire staatsgreep, uit te leveren.

Turkije voert een strijd om te overleven tegen dodelijke bedreigingen van terroristische organisaties – PKK, Gülen, IS – en krijgt daar weinig of geen steun voor van Washington. Dat is de overtuiging van president Erdoğan, die er op blijft hameren dat de Amerikaanse autoriteiten zich niet aan hun beloften aan Turkije houden. Zoals de belofte dat de Koerdische YPG-militie haar door het Pentagon geleverde wapens zou inleveren na het verslaan van IS. En de belofte dat de Koerden de vooral door Arabieren bewoonde stad Manbij zouden verlaten na het verdrijven van de IS terroristen daar.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, gaf drie weken geleden bij zijn bezoek aan president Erdoğan in Ankara toe dat er sprake was van een crisis. Hij beloofde dat de ‘strategische partners’, die de afgelopen maanden meer op vijanden leken, ‘niet langer alleen zullen optreden, Amerika het ene en Turkije wat anders’.

Hij slaagde er niet in de problemen op te lossen, maar er komen drie Turks-Amerikaanse werkgroepen bestaande uit diplomaten, militairen en hoge medewerkers van de inlichtingendiensten die zich vanaf half maart zullen buigen over de drie meest nijpende kwesties: het vertrek van de Koerdische YPG-militie uit de Syrische stad Manbij, de Amerikaanse samenwerking met de YPG, de aanpak van het netwerk van Fethullah Gülen.

Daarmee is de kou voorlopig uit de lucht. En dat is al heel wat, want nog nooit sinds de Turkse militaire invasie van Cyprus in 1974 en het wapenembargo dat Washington daar als strafmaatregel tegenover stelde, was de vertrouwenscrisis zo groot.

Het Turkse leger begon zes weken geleden, samen met rebellen van het Vrije Syrische Leger, een ‘schoonmaakoperatie’ om de noordwestelijke Syrische enclave Afrin te zuiveren van ‘terroristen’, leden van de Koerdische YPG-militie.

Delen van het grensgebied met Turkije zijn inmiddels veroverd. Daarbij zijn zeker 40 Turkse soldaten gesneuveld. Volgens het Turkse opperbevel hebben de militairen tot nu toe 2.777 ‘terroristen geneutraliseerd’. Die term wordt gebruikt om aan te geven hoeveel er zijn gedood, gewond en gevangen genomen.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch