Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Armeniërs in Turkije niet blij met erkenning genocide

23 feb
2018
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Foto: Slawomira Kozieniec

Volksvertegenwoordigers van de circa 60.000 in Turkije wonende Armeniërs hebben kritiek op de erkenning door de Tweede Kamer van de Armeense genocide.

De Armeense parlementariër Garo Paylan van de pro Koerdische Democratische Volkspartij (HDP) heeft bezwaren tegen de uitspraak van het Nederlandse parlement. “Zij gebruiken mijn pijn tegen de Turkse staat. Dat staat me tegen”, zegt de linkse politicus.

Ook de Turkse Armeniër Markar Esayan, parlementslid voor de regerende AK partij van president Erdoğan, is niet blij met dit politieke signaal uit Den Haag. “Ik ben tegen deze uitspraak. Het is onjuist, onethisch en niet behulpzaam”.

Het zijn enkele van de verontwaardigde reacties in Turkije op het besluit van een grote meerderheid in de Tweede Kamer om de massamoorden op christelijke Armeniërs in de Eerste Wereldoorlog te erkennen als ‘genocide’. Alleen de 3-mansfractie van Denk stemde tegen.

Net als de Turkse autoriteiten is parlementslid Esayan van mening dat het niet de taak is van parlementen om zich uit te spreken over historische kwesties.

Turkse politici blijven ontkennen dat er bij de massamoorden op zeker 800.000 Armeense christenen tussen 1915 tot 1917 door het Turkse leger en Koerdische milities sprake was van een systematische uitroeiingscampagne. Ook het aantal doden is volgens Ankara veel lager. Vrijwel alle historici die zich met deze kwestie bezighouden, vinden dat er meer dan voldoende bewijs is voor de conclusie dat het ging om een bewuste volkerenmoord.

Yetvart Danzikyan, hoofdredacteur van de Turks Armeense krant Agos, is evenmin gecharmeerd van het initiatief van ChristenUnie-Kamerlid Voordewind. “Natuurlijk was het volkerenmoord. Alleen jammer dat de erkenning van de genocide nu om politieke redenen gebeurt, als onderdeel van de crisis in de betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Het was een veel belangrijker signaal geweest als het twee jaar geleden was gebeurd toen de relatie goed was”.

De uitdrukking ‘Armeense genocide’ is nog altijd een van de grootste taboes in Turkije. Hrant Dink (52), toenmalig hoofdredacteur van Agos, werd er begin 2007 in Istanboel op klaarlichte dag voor doodgeschoten door een jonge Turkse nationalist.

Vorige zomer verbood het Turkse parlement het gebruik tijdens debatten van de taboewoorden ‘Armeense genocide’ en ‘Koerdistan’. Op het overtreden van het verbod staat een boete van 2.500 euro en een schorsing van twee plenaire vergaderingen.

Tegen die censuur protesteert ook het Armeense parlementslid Selin Doğan van de grootste linkse oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP). “Het geeft me een slecht gevoel wanneer de Armeense genocide in andere parlementen wordt besproken. Ik zou willen dat we in Turkije vrijheid van meningsuiting hadden en persvrijheid zodat we het in onze eigen volksvertegenwoordiging zouden kunnen bespreken”.
Zij betreurt het dat het trauma van de massamoorden op honderdduizenden christelijke Armeniërs wordt gebruikt als een politiek instrument tussen landen die de genocide erkennen en Turkije.

“Om onze pijn te helen moet het Turkse parlement deze grote misdaad uit de Ottomaanse tijd erkennen”, onderstreept het Armeense parlementslid Garo Paylan. Maar op dit moment is het volgens hem belangrijker ‘om de misdaden van nu tegen de Koerden te stoppen’. “Honderd jaar geleden scholden de autoriteiten Armeniërs die hun rechten opeisten uit voor terroristen. Datzelfde woord wordt nu gebruikt om de eisen voor Koerdische rechten te criminaliseren”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch