Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turken woedend op Nederland om ‘genocide’

16 feb
2018
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Het regent woedende en verontwaardigde reacties in Turkije op het voornemen van een meerderheid in de Tweede Kamer om de massamoorden op christelijke Armeniërs te erkennen als de ‘Armeense genocide’.

Hoewel het initiatief van ChristenUnie-Kamerlid Voordewind waarschijnlijk pas volgende week in de Kamer ter sprake komt, belet dat talloze Turken op Twitter niet om alvast stoom af te blazen. Ook in de media en bij politici is er onvrede.

Een erkenning van de ‘zogenaamde genocide’ kan leiden tot een nieuwe crisis tussen Nederland en Turkije, aldus de oppositiekrant Sözcü.

“Het Nederlandse parlement heeft twee voorstellen goedgekeurd die de ‘zogenaamde genocide’ erkennen. Ik veroordeel deze beslissing. De AKP (regering, redactie) is niet bij machte risico’s en bedreigingen tegen ons land te elimineren”, aldus parlementslid Öztürk Yılmaz, een voormalige diplomaat die nu namens de grootste oppositiepartij CHP in het parlement zit.

Verwijten aan Nederland

“Degenen die Afrika en Indonesië koloniseerden, en de Bosniërs afslachtten verwijten ons genocide. De wereld heeft nog nooit zulke hypocrisie meegemaakt. Als de Turken zulke dingen gedaan zouden hebben, zou er geen enkele Armeniër meer rondlopen”, aldus Mustafa Sari op Twitter.
“Een Ottomaans pak slaag zal deze gasten leren”, dreigt een ander.

Complotten

“Onze zogenaamde bondgenoten zetten ons onder druk omdat we in Syrië niet doen wat zij willen. Nieuwe complotten worden gesmeed; erkenning van de genocide is er onderdeel van. Ze begrijpen nog steeds onze vastberadenheid niet”, schrijft een Turk.

Ook initiatiefnemer Voordewind wordt verbaal onder vuur genomen. “Het echte onrecht is wat de Bosniërs is aangedaan, die werden afgeslacht door de Serviërs dankzij de Nederlanders”, aldus een Turk die zich van een schuilnaam bedient.
“Dit is zowel een historisch als juridisch bewezen genocide, in tegenstelling tot jouw politiek en religieus gemotiveerde beschuldigingen. Een claim van genocide dient uitgezocht te worden door historici en internationale gerechtshoven, zoals de Bosnische genocide, waarvoor Nederland schuld draagt. Het is geen zaak voor politici. Het enige waar het jou om gaat is propaganda, niet de echte geschiedenis of wetten”.

De Turkse regering heeft nog niet gereageerd. In eerdere gevallen waarbij parlementen in landen als Amerika, Frankrijk, en Duitsland zich uitspraken over de Armeense genocide trokken de Turkse autoriteiten fel van leer en kondigden strafmaatregelen aan.
Ankara spreekt altijd met kracht tegen dat er bij de massamoorden op honderdduizenden Armeense christenen van 1915 tot 1917 sprake was van een systematische uitroeiingscampagne. De overgrote meerderheid van de historici die zich met deze kwestie bezighouden, vindt dat er voldoende bewijs is voor de conclusie dat het ging om een bewuste volkerenmoord.

Reageren
*

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch

Trouwstoet in Turkije eindigt vaak in chaos