Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Verbaal wapengekletter tussen Turkije en Amerika

15 feb
2018
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Er dreigt een harde botsing tussen Amerika en Turkije in Syrië. Nu het Kalifaat van IS is verdwenen, ruziën de twee Navo-bondgenoten over hoe het verder moet. Tot grote onvrede van de Amerikanen proberen de Turken met een militair offensief de YPG, een linkse Koerdische militie, uit het noorden van Syrië te verdrijven, terwijl die militie de belangrijkste westerse bondgenoot is in de strijd tegen IS.

Vijf vragen over het verbaal wapengekletter tussen Turkije en Amerika.

1. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, komt naar Ankara. Hoe zal hij worden ontvangen?
Hij zal vanavond met diplomatieke beleefdheid en oppervlakkige vriendelijkheid worden ontvangen door president Erdoğan in diens paleis in de Turkse hoofdstad. Maar Erdoğan heeft al diverse keren gezegd dat hij geen vertrouwen meer heeft in Navo-bondgenoot Amerika, omdat het Witte Huis de afgelopen jaren keer op keer beloften hebben gebroken. Erdoğan zal Tillerson onomwonden verwijten dat Amerika samenwerkt met terroristen die de veiligheid van Turkije bedreigen. Met de Koerdische militie YPG, die de Syrische arm is van de in Turkije verboden Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK). Die voert al ruim 30 jaar gewapende acties uit tegen de Turkse staat. Daarbij zijn tenminste 40.000 doden gevallen.

2. Turkije is woest dat de Amerikanen de Koerden blijven steunen. Waarom ligt dat zo gevoelig?
De regering van Donald Trump wordt in Turkije verantwoordelijk gehouden voor de dood van meer dan 30 Turkse soldaten in Syrië en een onbekend aantal burgers in de Turkse grensstad Kilis, omdat de Amerikanen wapens leveren aan de Syrische tak van de PKK. Daarom wordt Tillerson door een ultranationalistische Turkse organisatie op flyers afgebeeld als een bloeddorstige vampier. “Moordenaar Tillerson”, Rot Op!”, staat er op hun flyers.

3. De Amerikanen verwijten de Turkse regering met de militaire operatie in de noordwestelijke provincie Afrin de strijd tegen de resten van IS in gevaar te brengen. Er zijn geruchten dat IS strijders stiekem meevechten tegen de Koerden. Hebben ze een punt?
Dat lijkt inderdaad aannemelijk. De Koerdische militie YPG heeft de islamitische extremisten van IS uit grote gebieden in Syrië en steden als Kobani en het strategisch belangrijke Manbij verdreven en dus willen ze wraak nemen op die linkse ‘goddeloze’ Koerden. Samen met andere islamitische rebellen die door Turkse commando’s en artillerie en vliegtuigen worden gesteund, willen ze die Koerden uit het noorden van Syrië verdrijven.

4. Al vier weken is Turkije bezig met een groot militair offensief in het noordwesten van Syrië tegen die Koerdische militie. Hoe ligt dat in Turkije?
Die zogeheten Operatie Olijftak is heel populair onder de meeste Turken. Zelfs de grootste oppositiepartij steunt deze operatie voor het ‘overleven van de staat’. Alleen de pro-Koerdische partij en linkse en liberale intellectuelen zijn tegen. Kritiek wordt echter niet geduld. De politie heeft inmiddels bijna 700 mensen gearresteerd, omdat ze via sociale media lieten weten tegen het militaire offensief te zijn. Turkije probeert in de Syrische provincie Afrin in samenwerking met Arabische en Turkmeense rebellen de Koerdische YPG-militie te verdrijven om hun aspiraties voor een autonome Koerdische regio te dwarsbomen.

5. Het gaat hier om de twee grootste legers van de Navo. Is er een kans dat Turkije uit de Navo stapt wegens dit conflict?
Die kans is nihil. Het verbale geweld van Erdoğan richting Amerika – zoals dreigen met een ‘Ottomaanse afstraffing’ – is onderdeel van de psychologische oorlogsvoering om concessies van de Amerikanen te krijgen.
De belangrijkste eis van Erdoğan is dat Amerika stopt met het trainen en bewapenen van de Koerdische militie, zoals Washington beloofd had zodra IS was verslagen.
Als dat niet lukt, en de kans daarop is uiterst klein, dan wil Erdoğan dat de Amerikanen zich terugtrekken uit de stad Manbij en hun bondgenoten, de Koerdische militie, daar in de steek laten. De kans daarop is ook niet groot. De verwachting is dat deze Navo-bondgenoten wel een manier zullen vinden om verder samen te werken, maar dat hun meningsverschillen en prioriteiten in Syrië uit elkaar zullen blijven liggen.

Reageren
*

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch

Trouwstoet in Turkije eindigt vaak in chaos