Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Excuses aan Turkije? Geen sprake van, zegt Nederland

6 feb
2018
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Hanneke Keultjes en Marc Guillet
Den Haag/Istanboel

Het slepende conflict tussen Nederland en Turkije heeft een nieuw dieptepunt bereikt. Het kabinet besloot gisteren ambassadeur Kees van Rij, die al bijna 11 maanden niet welkom is op zijn eigen ambassade in Ankara, formeel terug te trekken. Een duidelijk signaal dat de crisis muurvast zit.

Wekenlang spraken hoge ambtenaren uit Nederland en Turkije met elkaar. In Ankara en in Den Haag waren er beleefde ontmoetingen. Telefoontjes gingen over en weer. E-mails werden uitgewisseld. De uitkomst van al dat overleg: een complete impasse. Nederland en Turkije naderden elkaar geen millimeter.

Twistpunt is de Turkije-rel van maart vorig jaar. Toen verhinderde het kabinet de komst van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Cavusoglu, die in Rotterdam campagne wilde voeren voor meer macht voor president Erdogan.
Een andere Turkse minister, mevrouw Fatma Kaya, die in Duitsland voor hetzelfde doel op campagnepad was, probeerde daarna ongezien per auto het Turkse consulaat in Rotterdam te bereiken. Zij werd uren lang tegengehouden en onder politiebegeleiding het land uitgezet.

President Erdogan en zijn ministers reageerden woest en eisen nog altijd excuses. Premier Rutte houdt echter vol dat er van een spijtbetuiging geen sprake kan zijn.

Turkije houdt ook de poot stijf. Gisteren reageerde Ankara met een ijzige verklaring op het opvallende initiatief van het kabinet. “Als Nederland de bereidheid toont om de noodzakelijke stappen te nemen voor de normalisering van de betrekkingen tussen beide landen, dan is Turkije bereid de relatie te evalueren”, aldus een woordvoerder van de minister van Buitenlandse Zaken.

Vriend

Even was er een glimp van hoop dat de ongekende diplomatieke crisis tussen de Navo-bondgenoten kon worden opgelost. Dat was toen minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken begin december 2017 op een Navo-top in Brussel zijn Turkse ambtgenoot Cavusoglu ‘in goede sfeer’ sprak.
President Erdogan zette het licht op groen toen hij premier Rutte op tweede kerstdag zijn ‘oude vriend’ noemde. Na al diens gescheld over het kabinet als ‘fascisten’ en ‘nazi-overblijfselen’ klonk hij plots als een verzoenende vredesduif.

Achter de schermen verliepen de gesprekken echter verre van soepel. Iedere keer liep het weer vast op de excuses die Turkije eist.
,,Nederland wilde de relatie herstellen, maar geen blanco cheque afgeven”, zegt een bron binnen het ministerie.

Nederland last nu eenzijdig een pauze in, zo maakte minister Zijlstra gisteren bekend. ,,De recente gesprekken boden een kans voor Turkije en Nederland om weer nader tot elkaar te komen, maar we zijn het niet eens geworden over de manier waarop normalisatie zou moeten plaatsvinden.”
Om de gesprekspauze kracht bij te zetten, is de Nederlandse ambassadeur Kees van Rij formeel uit Turkije teruggetrokken. Een maatregel die in de praktijk weinig verschil maakt. De ambassadeur was al bijna 11 maanden niet meer welkom in Turkije en deed zijn werk vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Hij gaat ook niet meer terug naar Turkije; hij wordt binnenkort in een ander land geplaatst.

Ook zal Nederland geen toestemming verlenen voor een nieuwe Turkse ambassadeur in ons land. Die boodschap werd gisteren overgebracht aan de Turkse zaakgelastigde.

Reageren
*

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch

Trouwstoet in Turkije eindigt vaak in chaos