Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Apeldoornse Xaviera in Turkije berecht’

2 feb
2018
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

IS-bruid Xaviera S. (24) uit Apeldoorn, die twee weken geleden werd gearresteerd door de Turkse anti-terreurpolitie, wordt waarschijnlijk door Turkije vervolgd. Zij zou daarmee de eerste Nederlandse vrouw zijn die in Turkije wordt aangeklaagd wegens betrokkenheid bij de terreurorganisatie Islamitische Staat.

De Haagse raadsman Yaşar Özdemir had gisteren voor het eerst contact met Xaviera S., zowel ’s ochtends als ’s middags. ,,Ik heb in totaal ongeveer 4 uur met haar gesproken. Ze maakt het naar omstandigheden goed”, aldus Özdemir. ,,Ze zit in voorarrest met drie of vier vrouwen in een cel.”

Terroristische organisatie

Volgens de Turkse media wordt Xaviera beschuldigd van ‘lidmaatschap van een terroristische organisatie’. De advocaat kan dat niet bevestigen. ,,Ik heb ook de officier van justitie ontmoet. Er gelden restricties in deze zaak en ik mocht het dossier niet inzien.”

De officier van justitie liet weten dat ze nog met het strafrechtelijk vooronderzoek bezig zijn. ,,Later deze maand zou er volgens hem meer duidelijkheid komen”, zegt Özdemir. ,,Het ziet er wel naar uit dat ze in Turkije berecht wordt.”

Een half jaar na haar bekering tot de islam vertrok Xaviera in januari 2014 naar Syrië. Sinds december 2016 stond ze op de Nederlandse sanctielijst terrorisme. Volgens Wim de Bruin van het Openbaar Ministerie wil Nederland alle Syriëgangers zelf vervolgen en berechten in ons land.

Delict

Als de Turkse justitie inderdaad besluit Xaviera te berechten, vist Nederland achter het net omdat niemand twee keer voor hetzelfde delict kan worden aangeklaagd. Xaviera zou dan, voor zover bekend, de eerste Nederlandse IS-aanhangster zijn die in Turkije wordt aangeklaagd wegens betrokkenheid bij IS. Eerdere vrouwen die in Turkije door de politie werden opgepakt op verdenking van IS-connecties zijn uitgewezen naar Nederland.
Zo arresteerde de politie op Schiphol eerder deze maand een 33-jarige vrouw uit Ede. Zij was in handen gevallen van de Turkse politie na terugkeer uit IS-gebied. Onder begeleiding van de Koninklijke Marechaussee arriveerde ze met een vlucht uit Turkije.

Grenspolitie

Advocaat Özdemir staat ook polderjihadist Reda Nidalha uit Leiden in Turkije bij. Samen met Oussama A. uit Utrecht ontvluchtte hij eind oktober 2016 het kalifaat van IS. Zij gaven zich als spijtoptanten over aan de Turkse grenspolitie.

De IS-deserteurs hoopten na hun gevaarlijke tocht door de mijnenvelden vanuit Turkije snel naar Nederland te kunnen terugkeren. Maar de Turkse justitie begon in de stad Kilis, aan de Syrische grens, zelf een strafproces tegen hen. Van uitlevering aan Nederland wilde men in Ankara niet horen. Ze zitten al ruim 14 maanden in voorarrest.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch