Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije blijft kwetsbaar ondanks spurt economie

14 dec
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De Turkse economie heeft in het derde kwartaal een spectaculaire groeispurt gemaakt van 11,1 procent. Ondanks de aanhoudende politieke turbulentie en onrust in de regio. Maar het is niet al goud wat er blinkt.

De indrukwekkende groei ging sneller dan de meeste analisten hadden voorspeld. In de peiling van Reuters kwam de voorspelling uit op 10%, en in die van Bloomberg op 8,5%.

President Recep Tayyip Erdogan probeerde meteen politieke munt te slaan uit de hoogste expansie van de afgelopen zes jaar. Hij zei te verwachten dat het groeicijfer over heel 2017 zal uitkomen op 7,5 procent.

De veerkracht van de Turkse economie sinds de verijdelde militaire staatsgreep van vorig jaar zomer spreekt duidelijk uit de nieuwste data. Een analyse van de groeifactoren en de zwakke economische structuur geeft aan dat deze hoge groei niet duurzaam kan zijn.

De groeispurt is mede zo spectaculair omdat het derde kwartaal wordt vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, vlak na de mislukte coup, toen de economie kromp met 0,8%.

Export, een grote binnenlandse consumptie en een omvangrijk stimuleringspakket van de regering zijn debet aan de rooskleurige cijfers.

Maar aan het verhelpen van de structurele zwakheden wordt onvoldoende gewerkt. Turkije kent een inflatie van bijna 13%. En blijft voor 70% afhankelijk van wispelturige kortlopende buitenlandse financiering voor het weer oplopende tekort op de lopende rekening. Van 3,4% van het bruto binnenlandse product begin vorig jaar tot 4,7% (een van de hoogste ter wereld) op dit moment.

Die twee problemen zetten de centrale bank nog verder onder druk om de rente morgen (donderdag) substantieel te verhogen. Tot nu toe nam de bank kleine stapjes in die richting, omdat president Erdogan luidruchtig campagne voert tegen renteverhoging. Prioriteit dient in zijn ogen het stimuleren van de groei te zijn en dat kan volgens hem alleen met lage rente.

“De markt vraagt echter om echte stevige actie”, zegt Nora Neuteboom, econoom opkomende markten bij ABN-Amro. “Er is ruimte genoeg, want de reële rente is bijna negatief”.

Zij verwacht dat Turkije steeds kwetsbaarder wordt voor het sentiment van buitenlandse investeerders en in haar ogen daardoor ‘terecht’ nog steeds deel uitmaakt van de groep van de ‘Fragiele Vijf’ opkomende markten.

Volgens Neuteboom staat Turkije aan de vooravond van veranderingen. “De energieprijzen gaan stijgen, de Fed-rente gaat omhoog en daardoor zal het probleem van de externe financiering groter worden”. Zij verwacht dat het effect van het stimuleringspakket zal afnemen en voorspelt in 2018 een groeivertraging naar 4,5%. “Verder houden we rekening met een aanhoudende waardevermindering van de Turkse munt, de lira.”

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch