Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Erdogan: kind uit huis halen lijkt op moord

7 dec
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De Turkse president Erdogan heeft opnieuw uitgehaald naar Nederland. In een toespraak in de hoofdstad Ankara tot een vrouwenconferentie van zijn AK partij kritiseerde hij opnieuw het uit huis plaatsen van kinderen naar pleeggezinnen.

“Ze nemen zelfs pasgeboren baby’s weg”, zei Erdogan verontwaardigt. “Ook in Oostenrijk zo meldt onze minister”. De camera zoomt dan in op de met instemming knikkende Fatma Kaya, de minister van Gezin en Sociale Zaken, die in maart bij het Turkse consulaat in Rotterdam voor zoveel ophef zorgde.

“Wat is dat? Vervolgde Erdogan. “Het lijkt wel op moord, op een bloedbad. Jullie kunnen onze kinderen niet afnemen”.

Zonder dat hij daar expliciet op inging, verwees de president naar de ophef die in Turkije begin 2013 ontstond over moslim kinderen die worden ondergebracht bij homoseksuele of christelijke ouders.

Aanleiding was de toen 9-jarige Yunus die als 6 maanden oude baby geadopteerd werd door een Nederlands lesbisch stel, omdat het kind volgens jeugdzorg werd verwaarloosd door zijn ouders.

Wegens de heftige reacties in de Turkse gemeenschap in Nederland doken Yunus en zijn pleegouders uit veiligheidsoverwegingen onder.

De biologische moeder van Yunus voerde in Turkije een strijd om haar kind bij het stel weg te halen.

Erdogan, die toen premier was, kaartte de kwestie aan bij premier Rutte toen hij in Den Haag op bezoek kwam. De Turkse premier en zijn conservatief islamitische AK partij lieten luid en duidelijk weten dat ze het alarmerend vonden dat circa 5.000 Turkse kinderen in Nederland en andere Europese landen waren geadopteerd door christelijke en homoseksuele koppels.

Om te voorkomen dat deze kinderen ‘assimileren’ en van hun islamitische godsdienst en Turkse cultuur vervreemden, dienen ze te worden ‘teruggegeven’ aan de Turkse gemeenschap, zo luidde hun boodschap.

Uit een rondgang langs pleegzorginstellingen in Nederland bleek echter dat er  een schreeuwend tekort is aan islamitische pleeggezinnen.

Premier Rutte en andere politici lieten weten niet gediend te zijn van Turkse inmenging in de Nederlandse pleegzorg.

Turkije liet zich door de kritiek niet uit het veld slaan: de ambassades in Den Haag, Brussel, Berlijn en andere hoofdsteden in Europa kregen opdracht rechtszaken aan te spannen om Turkse pleegkinderen te ‘redden’ uit handen van niet-moslims. Daarvan is sindsdien weinig meer vernomen.

Des te opvallender is het dat president Erdogan de kwestie nu weer aankaart. Over de zorg en opvoeding van kinderen zei hij richting Nederland en Oostenrijk: dat gaat jullie niets aan, dat gaat alleen de ouders aan”.

Reageren
*

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch

Trouwstoet in Turkije eindigt vaak in chaos