Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije probeert overbevolking gevangenissen terug te dringen door 174 nieuwe te bouwen

1 dec
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Sinds de verijdelde militaire staatsgreep van 15 juli 2016 zitten de gevangenissen in Turkije overvol. Na de couppoging arresteerde de politie 170.000 verdachten. Van hen zijn er 53.000 achter de tralies gezet.

Velen zitten al meer dan een jaar in de propvolle gevangenissen te wachten op een proces. Een van hen is de Amerikaanse dominee Andrew Brunson (48), die al meer dan 20 jaar in Izmir woont en in oktober 2016 achter tralies werd gezet op verdenking van ‘banden met terroristische organisaties’.

De grootste groepen gedetineerden zijn militairen en politie, maar ook heel veel leerkrachten, academici, journalisten en ambtenaren.

Er zijn ook meer dan 100.000 ambtenaren zonder enige vorm van proces op straat gezet. Allemaal worden ze ervan beschuldigd aanhangers te zijn van Fethullah Gülen, de moslim geestelijke die volgens de Turkse autoriteiten het brein was achter de mislukte staatsgreep.

Voor de AK partij van president Erdogan aan de macht kwam in 2002 zaten er 60.000 mensen in de gevangenissen. Nu zijn dat er 229.790. Het aantal is dus in de afgelopen 15 jaar bijna verviervoudigd. De komende vijf jaar zullen er 174 nieuwe gevangenissen worden gebouwd, zo heeft het ministerie van Justitie aangekondigd.

Tot nu toe waren de klachten van gedetineerden aan dovemansoren gericht. Een groep veroordeelden diende een klacht in over hun overbevolkte gevangenis in de noordwestelijke provincie Tekirdağ, waar maar liefst zes veroordeelden zijn geplaatst in cellen die voor drie zijn ontworpen. Dat leidt ertoe dat mensen op de grond moeten slapen en om toerbeurt op een bed kunnen liggen.

Door de 174 nieuwe gevangenissen zal de capaciteit met 100.182 gedetineerden toenemen, aldus het ministerie van Justitie. Na de mislukte staatsgreep werden er bijna 34.000 gevangenen vervroegd vrijgelaten om ruimte maken voor de tienduizenden verdachten die in verband met de couppoging waren opgepakt.

Voorlopig zal het probleem van de overbevolking in de gevangenissen alleen maar toenemen door de aanhoudende stroom arrestaties in de nasleep van de staatsgreep.

Bij een grootscheepse arrestatiegolf werden gisteren en eergisteren in 49 provincies 240 van de 360 gezochte verdachten opgepakt. Allen worden beschuldigd van lidmaatschap van wat in Turkije de ‘Terroristische Organisatie van Fetullah’ (FETÖ) wordt genoemd.

Het ging vooral om militair personeel. De meesten – 216 van hen – waren soldaten in actieve dienst, onder wie zeven kolonels, twee luitenanten, 22 majoors, 25 kapiteins, en lagere officieren.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch