Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Rechtzaak in New York onderdeel van nieuwe couppoging in Turkije’

30 nov
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

In Turkije wordt een rechtszaak in het verre New York met meer dan gewone belangstelling gevolgd. Smokkel van duizenden tonnen Turks goud voor Iraans gas. Omkoping van een minister, ontduiken van Amerikaanse sancties tegen Iran, en allerlei politieke intriges tot en met de presidenten Trump en Erdogan toe. “Het is zo spannend dat ik niet kan gaan slapen”, zei een Turk om 4 uur ’s nachts.

Reza Zarrab (34) de Turks-Iraanse goudhandelaar die van hoofdverdachte kroongetuige werd, vertelde gisteren – op de eerste dag van het proces – tegen de rechter dat hij voormalig minister Zafer Çağlayan (Economische Zaken) 40 tot 50 miljoen euro en 7 miljoen dollar aan smeergeld had betaald.

De staatszender TRT, noch het staatspersbureau Anadolu en de meeste mainstream media meldden de bekentenis van Zarrab. Maar talloze Turken volgden het nieuws op de voet via Twitter waar journalisten vanuit de rechtszaal verslag deden. Een van die reporters kreeg er binnen enkele uren 22.000 volgers bij, en de namen van Zarrab en Çağlayan werden de top trending onderwerpen op Twitter.

De rechtszaak tegen negen verdachten, onder wie de ceo van de staatsbank Halkbank, over het ontduiken door Turkije van Amerikaanse sancties tegen Iran zorgt voor grote onrust in de politieke en financiële wereld in Turkije. De Turkse munt, de lira, zakte de afgelopen drie maanden al 10 procent in waarde tegen de dollar en de euro.

Vicepremier Mehmet Şimşek, verantwoordelijk voor het economische beleid, beloofde alvast steun aan de Turkse banksector mocht deze negatieve gevolgen ondervinden van de rechtszaak in New York. “We zullen alles doen wat nodig is”, onderstreepte Şimşek.

De Turkse autoriteiten zitten behoorlijk in hun maag met de kwestie en hebben gekozen voor de tactiek van de aanval is de beste verdediging.

“Dit is theater van de Amerikaanse justitie. Zarrab wordt gedwongen om de Turkse regering zwart te maken. Ik verwacht geen gerechtigheid”, aldus vicepremier Bekir Bozdag. Hij beschuldigt al degenen die betrokken zijn bij het proces, onder wie de rechter, de aanklagers en de getuigen die optreden voor het openbaar ministerie van banden met wat de ‘terroristische Gülen organisatie’ wordt genoemd.

Ibrahim Karagül, de hoofdredacteur van de regeringsgezinde krant Yeni Şafak (Nieuwe Dageraad), noemt het proces onderdeel van een ‘nieuwe couppoging en buitenlandse interventie tegen Turkije’.

President Erdogan heeft de zaak van de goudhandelaar en de op een na belangrijkste manager van de Turkse staatsbank, die die beiden door de FBI in Amerika werden gearresteerd, diverse keren aangekaart in zijn gesprekken met president Trump. Hij stelde een diplomatieke oplossing voor: een ruil van gevangenen. Als Washington de Turkse gevangen zou uitleveren, zou Ankara de Amerikanen, onder wie een dominee, die in Turkije gevangen zitten, vrijlaten.

Toen dat niet lukte en kortgeleden bleek dat Zarrab van hoofdverdachte was veranderd in kroongetuige, begonnen de Turkse autoriteiten er alles aan te doen om proces als een complot tegen Turkije af te schilderen.

Onderdeel van de tegenaanval is dat aanklagers in Turkije het bewijsmateriaal dat in handen is van het openbaar ministerie in New York afdoen als illegaal verkregen en niet rechtsgeldig omdat er mee geknoeid zou zijn. Het gaat voor een deel om afgeluisterde gesprekken en ander bewijsmateriaal dat ook al werd gebruikt om de goudhandelaar, ministers en familieleden van Erdogan aan te klagen wegens corruptie in december 2013.

Die aanklachten werden door Erdogan, die toen premier was, veroordeeld als een ‘juridische couppoging’ van Gülen-aanhangers bij politie en justitie. Erdogan begon toen openlijk met zijn campagne om wat hij toen de ‘parallelle staat’ noemde, uit te roeien. Iedereen die betrokken was bij het onderzoek tegen zijn ministers werd ontslagen of gearresteerd en de aanklachten verdwenen in de doofpot.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch