Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Amnesty-toplui riskeren 15 jaar Turkse cel voor workshop

25 okt
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

“Laat de mensenrechtenverdedigers vrij” staat er op bordjes die activisten omhooghouden voor het paleis van justitie in Istanbul. Foto’s van de verdachten op hun spandoek, onder wie de directeur en de voorzitter van Amnesty International.

Zo’n honderd familieleden, vrienden, collega’s en diplomaten uit negen landen verdringen zich voor de deur van de grote rechtszaal waar het omstreden proces begint dat de zorgen vergroot over de autoritaire koers die Turkije onder president Erdogan vaart.

Het zwaarbewaakte Caglayan paleis van justitie was vaker het toneel van geruchtmakende processen en incidenten.

Can Dündar, de hoofdredacteur van de krant Cumhuriyet, ontsnapte er vorig jaar aan een moordaanslag. En in 2015 gijzelden leden van het extreem-linkse Volksbevrijdingsfront er op de zesde verdieping een officier van justitie die later bij een schietpartij de dood vond.

Op 5 juli arresteerden agenten in burger tien van de elf verdachten toen zij deelnamen aan wat justitie een ‘geheime’ workshop noemt. Die zou volgens de aanklacht een voorbereiding zijn voor nieuwe sociale onrust zoals de Gezi-protesten in de zomer van 2013 tegen de regering-Erdogan. De training over digitale veiligheid vond plaats in een hotel op het eiland Büyükada voor de kust van Istanboel. Naast de negen Turken staan ook de twee trainers uit Duitsland en Zweden terecht.

Negen van de elf zitten al dik drie maanden achter tralies in voorarrest. De aanklager beschuldigt hen van ‘lidmaatschap van een gewapende terroristische organisatie’. Daarop staan celstraffen tot maximaal 15 jaar.

Amnesty International veroordeelt de rechtszaak als een ‘showproces’ en noemt de aanklachten ‘absurd, politiek gemotiveerd en totaal ongefundeerd’.

Zo wordt Taner Kilic, voorzitter van Amnesty Turkije, beschuldigd van het gebruiken van de chat-app Bylock. Die applicatie zou volgens de Turkse autoriteiten vooral door Gülenisten zijn gebruikt ter voorbereiding van de militaire staatsgreep. Uit twee onafhankelijke forensische onderzoeken die Amnesty liet uitvoeren van de telefoon van Kilic blijkt echter dat hij die app niet heeft gedownload.

Sinds het oplaaien van de oorlog tegen de Koerdische PKK in de zomer van 2015, en vooral na de verijdelde coup van juli vorig jaar, treden politie en justitie keihard op tegen prominente dissidenten.

Tallozen zijn ontslagen en gearresteerd op beschuldiging van ‘propaganda voor’ of ‘lidmaatschap van een gewapende terroristische organisatie’. Daarmee wordt vooral gedoeld op de PKK, de Gülen-beweging en het extreem-linkse Volksbevrijdingsleger DHKP-C.

Duitsland en Zweden eisten van de Turkse autoriteiten de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van hun landgenoten. Ankara weigert daar op in te gaan.

Ook Washington klopte tevergeefs aan bij zijn Navo-bondgenoot om de sinds oktober vorig jaar opgesloten Amerikaanse predikant Andrew Brunson vrij te laten. Volgens Turkije zou hij connecties met Gülenisten hebben, maar de regering-Trump heeft de indruk dat hij als ‘gijzelaar’ wordt vastgehouden.

Turkije zou buitenlandse ‘gijzelaars’ willen gebruiken als wisselgeld bij mogelijke onderhandelingen over de ruil van gevangenen. President Erdogan bevestigde dat kortgeleden. “Amerika zegt: ‘geef ons de geestelijke terug’. Maar zij hebben ook een geestelijke van ons”, aldus de president die daarmee doelde op Fethullah Gülen. “Geef hem aan ons, dan geven wij Brunson aan de VS.”

Schrijver, vertaler en activist Özlem Dalkiran, een van de oprichters van Amnesty Turkije en voormalig voorzitter, was gisteren de eerste die zich ruim twee uur lang verdedigde. Tot slot zei ze tegen de rechter: “Ik heb mijn leven gewijd aan waarheid en rechtvaardigheid en dat is alles wat ik vraag van dit hof”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch