Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Nederland met $1,5 miljard topinvesteerder in Turkije

20 okt
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Diplomatieke crisis heeft geen vat op handelsrelatie

De buitenlandse investeringen in Turkije beginnen weer aan te trekken na een forse dip vorig jaar door de politieke onrust en de verijdelde militaire staatsgreep.

Uit de cijfers die de centrale bank gisteren presenteerde blijkt dat de kapitaalstroom richting Turkije de afgelopen acht maanden met 28,8 procent is toegenomen in vergelijking met dezelfde periode in 2016. Van januari tot en met augustus investeerden buitenlanders voor 4,9 miljard dollar in Turkije tegen 3,7 miljard dollar vorig jaar.

Nog opvallender is dat bijna 80 procent van die investeringen uit Europa komen en dat Nederland de top investeerder is in Turkije ondanks de aanhoudende diplomatieke crisis tussen Den Haag en Ankara.

In Nederland gevestigde bedrijven investeerden tot dusverre dit jaar voor 1,5 miljard dollar in Turkije, bijna een derde van het totaal.

De al zeven maanden durende en tevens zwaarste politieke crisis in de afgelopen 400 jaar tussen Nederland en Turkije lijkt geen vat te hebben op de handelsrelatie.

Een van de Nederlandse ondernemers, die al ruim tien jaar in Turkije actief is, spreekt van ‘een recordomzet dit jaar, de hoogste ooit’. Exacte cijfers heeft hij nog niet maar volgens hem ‘ligt onze groei rond de 200 procent’.

Hoewel er op politiek niveau al sinds maart geen contact meer is, gaat ook de uitwisseling van kunst en cultuur gewoon door. De afgelopen 9 maanden waren er in Istanbul en Ankara ongeveer 40 evenementen waarbij Nederlandse en Turks-Nederlandse kunstenaars, ontwerpers, en artiesten een belangrijk rol speelden. Vooral muziek, beeldende kunst, film, design en fotografie waren daarin goed vertegenwoordigd. Zo gaf dansdocent Carmen Rozenstraten een masterclass, werden er Nederlandse films vertoond, en is Nederland op dit moment met 5 fotografen, onder wie Alex Timmermans, Marieke van der Velden, en Eddo Hartmann eregast op het fotofestival in Istanbul.

Unilever opende in mei in de stad Konya een nieuwe fabriek voor huishoudelijke producten, zoals schoonmaakmiddelen, en voor persoonlijke verzorging, zoals de bad- douche- en zeepproducten van Dove. Het gaat om een van Unilevers grootste fabrieken ter wereld, waarmee een investering van 350 miljoen euro gemoeid was, en die goed is voor 1.300 nieuwe banen. Turkije is een belangrijke groeimarkt voor Unilever, dat in het land al acht fabrieken heeft, waar 5.000 mensen werken.

Er zijn ruim 2.700 in Nederland gevestigde bedrijven actief in Turkije. Die investeerden sinds 2002 dik 23 miljard dollar en zijn daarmee de grootste investeerders.

De van oorsprong Nederlandse energiereus Vitol kocht in maart voor 1,45 miljard dollar het Turkse energiebedrijf Petrol Ofisi.

Nederlandse vastgoedondernemers zoals Vastned zijn vertrokken uit Turkije en mkb bedrijven staan wegens de politieke onrust niet langer in de rij om activiteiten in Turkije te ontplooien.

Maar Nederlandse en veel andere buitenlandse ondernemingen die al jaren in het land actief zijn draaien vaak meer omzet dan voorheen. Zowel importerende als exporterende bedrijven.

Voor de export naar Europa en elders werkt de structureel dalende koers van de Turkse munt, de lira, enorm mee. Van 1,73 lira voor een euro in oktober 2007 naar 4,32 lira voor een euro nu. De winstmarge wordt steeds groter, omdat lonen in lira’s worden uitbetaald en de afnemers in Europa in euro’s moeten betalen.

Bovendien is er een verschuiving gaande van bedrijven die eerst in Azië produceerden en nu naar Turkije komen, omdat het dichterbij en goedkoper is.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch