Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Diplomatieke crisis met Turkije zit muurvast

20 okt
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Het ziet er niet naar uit dat de Nederlandse ambassadeur in Ankara, Kees van Rij, voor de kerst weer terug is op zijn post aan de Hollanda Caddesi in de Turkse hoofdstad. Als ‘ongewenst persoon’ zit hij gedwongen in Den Haag, omdat hij van de Turkse autoriteiten voor onbepaalde tijd het land niet meer in mag.

Aanleiding voor de strafmaatregel is de diplomatieke crisis tussen Ankara en Den Haag die in de nacht van zaterdag 11 maart uitbrak.

Eerst besloot het kabinet de landingsrechten van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Cavusoglu, in te trekken, omdat hij campagne wilde voeren voor meer macht voor president Erdogan.

Toen de Turkse minister van Familiezaken, Fatma Betül Sayan Kaya, diezelfde avond zonder toestemming en tegen de wens van het kabinet in in Rotterdam Nederlandse Turken wilde toespreken, verhinderde de politie dit en werd ze teruggestuurd naar Duitsland.

President Erdogan ontstak in woede en schold de Nederlandse autoriteiten uit voor nazi’s en fascisten.

In Ankara wordt verwacht dat ‘er nog behoorlijk wat tijd overheen zal gaan’ voor de crisis kan worden opgelost, aldus een Turkse diplomatieke bron. De afwezigheid van PvdA-minister Koenders in het nieuwe kabinet van premier Mark Rutte en de benoeming van VVD’er Halbe Zijlstra als de nieuwe bewindspersoon op Buitenlandse Zaken zijn onvoldoende voorwaarden voor het doorbreken van de impasse.

Beide landen hebben een totaal verschillende kijk op de kwestie en hoe die zou kunnen worden opgelost.

Het kabinet vindt dat Turkije een eerste stap moet zetten, een gebaar van goede wil – het weer toelaten van ambassadeur Van Rij – voor er gepraat kan worden over een normalisering van de betrekkingen.

“Turkije wil eerst excuses van Nederland, vooral wegens het optreden tegen onze minister van Familiezaken in Rotterdam”, aldus de Turkse diplomatieke bron. Pas daarna zou er een begin kunnen worden gemaakt met verkennende gesprekken.

Reageren
*

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch

Trouwstoet in Turkije eindigt vaak in chaos