Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Turkse regering gijzelt Amerikanen’

17 okt
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Amper drie weken geleden prees president Trump zijn Turkse ambtgenoot Erdogan nog als ‘een vriend’. “De relatie tussen onze landen is nog nooit zo goed geweest, mede dankzij onze persoonlijke relatie”, zo voegde hij er aan toe.

Inmiddels vliegen de beschuldigingen over een weer en zijn de betrekkingen op een historisch dieptepunt.

Erdogan zegt dat de Amerikaanse ambassadeur, John Bass, niet langer welkom is. De onder vuur liggende topdiplomaat beschuldigt ‘sommigen in de Turkse regering’ ervan ‘uit te zijn op wraak in plaats van gerechtigheid’.

‘Totaal ongegrond’

De aanleiding voor de zwaarste vertrouwenscrisis tussen de Navo bondgenoten sinds 1974 is de arrestatie van Metin Topuz, een Turk die al ruim 30 jaar werkt op het Amerikaanse consulaat in Istanboel. Hij zou een spion zijn en ‘banden hebben met de terroristische Gülen organisatie’, die volgens de Turkse autoriteiten verantwoordelijk is voor de mislukte coup. De ambassade noemt de aanklacht ‘totaal ongegrond’.

Als reactie op diens arrestatie besloot Washington het verstrekken van visa voor Turkse toeristen, ondernemers en studenten op te schorten.

Turkije reageerde furieus en vaardigde letterlijk dezelfde strafmaatregel uit tegen Amerikanen die Turkije willen bezoeken.

De uitzonderlijke rel escaleerde toen een officier van justitie een arrestatiebevel uitvaardigde tegen een tweede Turkse medewerker van het Amerikaanse consulaat. Om de tot nu toe onvindbare verdachte onder druk te zetten zijn de echtgenote, zoon en dochter van de man gearresteerd.

De sinds 2013 steeds lager wordende irritatiedrempel tussen Washington en Ankara groeide na de coup uit tot een heuse vertrouwenscrisis.

Toen in oktober vorig jaar de Amerikaanse predikant Andrew Brunson, die al tientallen jaren in de Turkse stad Izmir woont, in een cel werd opgesloten op beschuldiging van connecties met Gülenisten, kreeg Washington de indruk dat hij als ‘gijzelaar’ werd vastgehouden.

De Turkse autoriteiten zouden de ‘gijzelaars’ willen gebruiken als troefkaarten bij onderhandelingen over de ruil van gevangenen. Erdogan bevestigde dat kortgeleden. “Amerika zegt: ‘geef ons de geestelijke terug’. Maar zij hebben ook een geestelijke van ons”, aldus de president die daarmee doelde op Fethullah Gülen. “Geef hem aan ons, dan geven wij Brunson aan de VS.”

Achter tralies

Inmiddels zitten er sinds de mislukte coup een dozijn Amerikaanse ‘gijzelaars’ achter tralies. Oppositieleider Kilicdaroglu veroordeelde het ‘gijzelaarsbeleid’ gisteren.

Hoog op het verlanglijstje van Erdogan staat na Gülen ook , een Turks-Iraanse handelaar, die sinds maart 2016 in Manhattan vast zit in afwachting van zijn proces. Hij was een van de verdachten in het corruptieschandaal waarbij 4 van Erdogans ministers moesten aftreden en is in New York aangeklaagd wegens het ontduiken van handelssancties tegen Iran.

De meeste Turken zien in de Amerikaanse visa sancties en de protesten tegen het arresteren van ‘terrorisme verdachten’ een nieuw bewijs dat Amerika betrokken was bij de coup en nog steeds samenwerkt met de Gülenisten tegen Turkije.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch