Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Omstreden proces tegen Turkse journalisten

24 jul
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Met leuzen als ‘journalistiek is geen misdrijf’ is in Istanboel een omstreden proces begonnen tegen de oudste krant van Turkije, Cumhuriyet (Republiek).

De rechtszaal in het Caglayan paleis van justitie, het grootste in Europa, was te klein om de tientallen journalisten, familieleden, diplomaten en waarnemers uit de EU plaats te bieden.

Op de voorpagina van de krant Cumhuriyet stond over de hele breedte ‘Wij Willen Gerechtigheid’. Maar bij familieleden en advocaten heerst grote twijfel of de 17 werknemers van deze linkse oppositiekrant een eerlijk proces zullen krijgen. “Dit is duidelijk een politieke rechtszaak”, zegt advocaat Adil Demirci. “Cumhuriyet is als doelwit gekozen omdat het een oppositiekrant is”.

Onder de 17 aangeklaagden zijn cartoonist Musa Kart, de chef van de boekenbijlage Turhan Günay, en hoofdredacteur Can Dündar, die naar Duitsland is gevlucht.

Ook onderzoeksjournalist Ahmet Sik staat terecht. Hij was bezig aan een boek ‘Het Leger van de Imam’ over het gevaar van de Gülen-beweging, en de infiltratie van Gülenisten binnen de politie. Nog voor het manuscript naar de drukker ging verbood een rechter het als ‘terreurdocument’. Sik werd op grond daarvan 13 maanden (2011-2012) in de gevangenis opgesloten, in de tijd dat Erdogan en Gülen nog bondgenoten waren in hun strijd tegen seculiere militairen, rechters, journalisten en bureaucraten.

Tien van de Cumhuriyet-17 zitten al bijna 9 maanden in voorarrest. Ze kunnen tot maximaal 43 jaar worden veroordeeld op beschuldiging van het helpen van en propaganda maken voor twee ‘gewapende terroristische organisaties’ – de PKK en de Gülenisten – die elkaars erfvijanden zijn.

Hoe de aanklagers dat gaan verklaren is een van de vele raadsels in dit kafkaëske proces. Eveneens hoe de journalisten volgens de 324 pagina’s dikke aanklacht de Gülenisten hebben ‘verdedigd’, terwijl ze al decennia tegen dat gevaar ageren.

Kadri Gürsel, onder meer aangeklaagd wegens zijn column ‘Erdogan wil onze vader zijn’, zei tegen de rechter dat het zijn democratische recht is om de president te kritiseren. Hij zei dat hij de regering had gewaarschuwd tegen samenwerking met de Gülenisten. En dat zijn al 9 maanden durende voorarrest bedoeld is als een straf. “Het bewijst dat ik gelijk had toen ik schreef dat Turkije zich ontwikkelt tot een autoritair regime”.

Gürsel: “Ik sta hier niet omdat ik bewust een terroristische organisatie heb geholpen, maar omdat ik een onafhankelijke, kritische journalist ben”.

De bittere ironie is dat de eerste dag van het proces tegen de journalisten samenvalt met de Dag van de Persvrijheid in Turkije, die al sinds het afschaffen van de censuur door de staat in 1908 wordt gevierd. De afgelopen jaren niet meer.

Turkije is onbetwist wereldleider in het opsluiten van journalisten: 159 is de huidige stand volgens de Turkse Vereniging van Journalisten.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch