Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Geen paniek of slachtoffers bij ons in Bodrum’

21 jul
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

“Het was wel even schrikken toen alles begon te trillen, maar van paniek was hier geen sprake”, zegt advocaat Cihan  Sonüstün (37), die in Bodrum woont.

Het was rond half twee ’s nachts toen de zware aardbeving met een kracht van 6.7 toesloeg tussen de populaire Turkse badplaats Bodrum en het Griekse eiland Kos.

“Ik was met vrienden in de bar op de tweede verdieping. Er waren zo’n 20 mensen. Iedereen ging kalm naar buiten. Ik bleef binnen tot de schokken voorbij waren, omdat ik dacht dat dat de veiligste plek was”, zegt Cihan. “Gelukkig zijn er hier geen doden te betreuren. Wel enkele lichtgewonden, botbreuken bij sommige mensen die in paniek uit het raam sprongen, heb ik gehoord”.

Gouverneur Esengül Civelek van de Turkse provincie Mugla, waar Bodrum deel van uitmaakt, bevestigde berichten van ooggetuigen dat er geen doden waren gevallen of schade aan gebouwen was aangericht door het natuurgeweld voor de kust.

“Toen ik buiten kwam, was iedereen op straat. De bars sloten hun deuren. De meesten waren met hun mobieltjes aan het bellen met vrienden en familie om hen te laten weten dat ze in veiligheid waren. Geen van de gebouwen in Bodrum heeft voor zover ik gezien heb en gehoord zichtbare schade opgelopen. Ik dacht altijd dat de kwaliteit van Turkse huizen minder was dan die in Griekenland, maar dat blijkt niet zo te zijn.”

Ook Cihan belde vrienden en familie. Hij ging naar zijn oom en tante verderop in Bodrum. “De oudere mensen waren wel bang, ook voor eventuele naschokken. We bleven heel de nacht buiten op straat. Het was lekker warm, zo rond de 30 graden. Iedereen zette stoelen buiten en maakte thee voor familie en buren”.

Toeristen zijn er dit vakantieseizoen amper in Bodrum, aldus de advocaat. De crisis die twee jaar geleden begon, duurt nog voort.

“Veel schade is er wel aan de plezierbootjes, die aangemeerd lagen aan de kade”, zegt Cihan. “Die werden door het opgestuwde water van de aardbeving tegen de kade kapot geslagen. Als de aardbeving overdag was geweest, met veel zwemmers of badgasten in het water, dan waren er ook hier doden gevallen ben ik bang”.

De tsunami die volgde op de aardbeving stuwde het water 10 centimeter op, zo liet het Turkse aardbevingsinstituut weten. Daardoor had Bodrum last en schade aan auto’s door overstromingen.

Het epicenter van de aardschok lag op een diepte van 7.8 kilometer onder de zeespiegel, zo maakte de Turkse rampendienst bekend. Het gebied kreeg na de belangrijkste schok nog bijna 40 naschokken te verwerken van een kracht tussen de 3.0 en 4.6.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch