Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Merkel is het helemaal zat

20 jul
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Duitsland op ramkoers met Turkije na arrestaties Duitse burgers in Turkije

De Duitse autoriteiten pikken het arresteren door Turkije van Duitse burgers niet langer. Het diplomatieke conflict daarover escaleert snel. De vertrouwenscrisis tussen de twee Navo-bondgenoten is in decennia niet zo diep geweest. Negatieve gevolgen voor het toerisme naar en de handel met Turkije worden verwacht.

Bondkanselier Angela Merkel heeft haar irritatie over de nasleep van de verijdelde coup in Turkije en het gescheld van president Erdogan over nazi-praktijken van haar regering lang beleefd en diplomatiek verwoord. Dat is nu afgelopen. Sinds gisteren heeft ze voor de ramkoers tegen Erdogan gekozen.

Berlijn is het meer dan zat dat Turkije Duitsers gijzelt als chantagemiddel om Merkel onder druk te zetten om Turken en Koerden aan Ankara uit te leveren die worden verdacht van terroristische activiteiten. Het gaat om leden van de Koerdische PKK en Turkse militairen, diplomaten, rechters, aanklagers en anderen die lid zijn van de Gülen-beweging en in Duitsland politiek asiel hebben aangevraagd.

In zelden vertoonde ondiplomatieke taal werd de Turkse ambassadeur in Duitsland te verstaan gegeven dat de maat vol is.

De arrestatie van de Duitse activist voor de mensenrechten, Peter Steudtner, en zijn Turkse collega’s werd ‘onbegrijpelijk en onaanvaardbaar’ genoemd. “De Duitse regering eist de onmiddellijke vrijlating van Steudtner”, zo kreeg de Turkse ambassadeur in Berlijn te horen.

De in scherpe bewoordingen gestelde reprimande noemde de beschuldigingen van banden met terroristische organisaties ‘duidelijk verzonnen’. “Tenzij men Amnesty International en andere organisaties voor de mensenrechten wenst te kwalificeren als terroristische organisaties. Dat is absurd”.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemde het eveneens ‘onbegrijpelijk dat journalisten gelijk worden gesteld aan terroristen, zoals de Turkse justitie doet, duidelijk in opdracht van de Turkse regering, in de gevallen van Deniz Yücel en Mesale Tolu”.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Sigmar Gabriel, brak zijn vakantie af en keerde terug naar Berlijn om leiding te kunnen geven aan de confrontatiekoers met Turkije.

Hij waarschuwde Duitsers voor de gevaren om naar Turkije te reizen. “Iedereen kan het slachtoffer worden. De meest absurde dingen zijn mogelijk. Willekeurige arrestaties zijn niet uitgesloten”.

Hij maakte meteen een verscherpt reisadvies bekend. Vanaf nu worden Duitsers die om persoonlijke of zakelijke redenen naar Turkije reizen aangespoord om ‘extra voorzichtig te zijn’. Hen wordt dringend aangeraden om zich te registreren bij een Duits consulaat of de ambassade ‘zelfs voor korte bezoeken’.

Exportverzekeringen die de Duitse overheid afgeeft voor handel met Turkije worden heroverwogen. In Europees verband gaat Duitsland pleiten voor stopzetting van de 4,45 miljard euro die Turkije tot 2020 zijn toegezegd aan toetredingsbijdragen.

“Eerlijke gerespecteerde ondernemingen worden er als terroristisch afgeschilderd”, zei de bewindsman, die daarmee verwees naar een bericht in Die Zeit over een Turkse lijst met 68 Duitse bedrijven, waaronder Mercedes, die worden beschuldigd van banden met de Gülenisten.

Berlijn probeert met deze informele sancties op het gebied van toerisme en handel de Turkse regering onder druk te zetten om de drie gearresteerde Duitsers vrij te laten. De woordvoerder van Erdogan liet meteen al weten dat daar geen sprake van kan zijn en dat Berlijn de ‘onafhankelijkheid van het Turkse justitiesysteem dient te respecteren’.

Duitsland is met een jaarlijks totaal van 31,4 miljard euro verreweg de grootste handelspartner van Turkije. Bovendien komt 15 procent van alle toeristen in Turkije uit Duitsland.

De woordvoerder van president Erdogan noemde het niet aanvaardbaar dat Duitsland de economische betrekkingen met Turkije in gevaar brengt uit politieke overwegingen in verband met de verkiezingen in september. Hij veroordeelde de harde kritiek uit Berlijn als ‘politiek zwaar onverantwoordelijk’.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch