Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Jihad-les verdringt evolutieleer op Turkse scholen

19 jul
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanboel

De evolutieleer van Charles Darwin is ‘te hoog gegrepen’ voor scholieren van klas drie op middelbare scholen, vindt de Turkse minister voor Onderwijs, Ismet Yilmaz. In plaats daarvan krijgen Turkse jongeren in de klas uitleg over het gevaar van ‘terroristische organisaties’ zoals die van Fethulah Gülen, de Islamitische Staat, de Koerdische PKK, en het islamitische concept ‘jihad’ (heilige oorlog).

In het nieuwe curriculum, dat in het nieuwe schooljaar wordt geïntroduceerd in Turkse scholen, is dat de meest controversiële verandering.

Critici vrezen dat les geven in ‘jihad’ een nieuw hoofdstuk is in wat zij de ‘islamisering van het onderwijs’ noemen en het ondermijnen van de seculiere beginselen van de Turkse republiek.

Onder Mustafa Kemal Atatürk, in 1923 de eerste president van Turkije na het afschaffen van de absolute monarchie, werd het secularisme een van de fundamenten van het moderne Turkije. De islam mocht niet langer invloed hebben op onderwijs, justitie en de politiek.

President Erdogan is het daar niet mee eens. Sinds zijn aantreden in 2003 maakt hij zich sterk voor het uitdragen van de islamitische normen en waarden, en pleit hij voor het ‘opvoeden van een vrome generatie’, onder meer via het onderwijs.

Ibrahim Karatas, columnist bij de regeringsgezinde krant Yeni Akit, zegt het ‘absoluut oneens’ te zijn met degenen die de vernieuwing van het leerplan veroordelen als een islamisering van het onderwijs. Hij zegt: “Ik ben positief over de veranderingen”.

“Het aantal uren scheikunde, natuurkunde, biologie en wiskunde wordt niet verminderd. De theorie van evolutie kan niet wetenschappelijk bewezen worden. Bovendien gelooft meer dan 90 procent van de Turkse bevolking in God. Evolutie gaat in tegen hun geloof. Dus dit besluit komt overeen met wat mensen geloven.”

Mehmet Balik, de voorzitter van de onderwijsbond Egitim-Is, veroordeelt het initiatief als ‘een grote stap in de verkeerde richting en een poging om generaties op te leiden ‘die geen vragen stellen’.

“Het nieuwe beleid dat uitleg van de evolutieleer verbiedt, eist tegelijkertijd dat alle scholen een gebedsruimte hebben. Deze acties ondermijnen de beginselen van het secularisme en de wetenschappelijke opvattingen van onderwijs”, aldus de vakbondsleider.

Zowel christelijke als moslim creationisten verwerpen de natuurwetenschappelijke verklaring voor de evolutie van het leven en voor de verscheidenheid aan soorten op Aarde. Zij zijn ervan overtuigd dat het universum en de Aarde maar ook alle planten, dieren en de mens in zes dagen door God zijn geschapen, zoals beschreven in de bijbel en de koran.

In het nieuwe schooljaar wordt onderwijs in ‘jihad’ verplicht op het groeiende aantal religieuze mbo-scholen. Leerkrachten aan deze zogeheten imam-hatip scholen moeten volgens de minister tijdens de lessen over de islamitische wet de ‘verkeerde opvattingen over jihad’ wegnemen.

Het islamitische concept wordt meestal vertaald als ‘heilige oorlog’ en wordt geassocieerd met ‘jihad’ schreeuwende moslim terroristen. “De echte betekenis van jihad is houden van en dienen van je land”, aldus de minister.

Tijdens de lessen Turkse taal, waarbij ook onderwerpen ter sprake komen over de nationale onafhankelijkheidsstrijd onder leiding van Atatürk, zal vanaf nu ook worden stilgestaan bij de verijdelde staatsgreep van 15 juli 2016. Het verzet van de burgers en loyale militairen tegen de putschisten wordt door de regering gepresenteerd als een succesvolle voortzetting van de onafhankelijkheidsstrijd.

De leerlingen informatie geven over de PKK, IS, en de Gülenisten is een ander nieuw onderwerp in het lesrooster.

“Zij zijn de belangrijkste bedreiging van onze veiligheid en eenheid”, zegt columnist Ibrahim Karatas. “Tieners wijzen op het gevaar dat uitgaat van terroristen stelt hen in staat om goed na te denken voor ze in contact treden met de PKK of FETÖ (Terroristische Fethullah Organisatie). Vergeet niet dat FETÖ al zijn leden rekruteerde via scholen”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch