Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Erdogan wil Guantanamo-oranje overalls voor ‘landverraders’

16 jul
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Belooft herinvoering doodstraf bij massale herdenking van verijdelde coup

Ankara

Als eerste moslimleider neemt de Turkse president Erdogan de beruchte Amerikaanse Guantanamo-gevangenis waar moslims opgesloten zitten omdat ze van terrorisme worden verdacht, als voorbeeld.

Enthousiast applaus volgde toen hij zei dat vanaf nu alle gevangenen die worden verdacht van betrokkenheid bij de verijdelde staatsgreep van een jaar geleden dezelfde overall zullen moeten dragen ‘net zoals in Guantanamo’.

Zijn uitspraak volgde op een incident vrijdag in een rechtszaal waar een van de verdachten van de coup een T-shirt droeg met als opschrift ‘Hero’ (Held).

Erdogan sprak zaterdagavond tienduizenden burgers toe bij de eerste brug over de Bosporus in Istanboel waar veel doden vielen in de nacht van de coup. Zijn komst was onderdeel van de ceremonies om de slachtoffers van de mislukte militaire staatsgreep te herdenken en om de helden te eren van wat op posters de ’15 juli legende’ wordt genoemd.

De Bosporusbrug was al kort na die traumatische nacht omgedoopt tot de ’15 Juli Martelarenbrug’. Zaterdagavond werd vlak voor de brug door Erdogan een monument voor de 249 martelaren ingewijd.

In zijn toespraak, die in alle grote steden van het land door honderdduizenden op pleinen werd gevolgd prees hij de moed van de burgers. “Hoe hebben zij die tanks tegengehouden? Niet met wapens maar met hun lichamen en hun geloof”.

Ook haalde hij opnieuw fel uit naar de ‘landverraders’ die aanhangers zijn van zijn voormalige bondgenoot Fathullah Gülen, de ‘terroristen van de PKK en Daes (IS)’ en naar de sociaaldemocratische oppositieleider Kilicdaroglu.

Zonder hem bij naam te noemen brandmerkte hij hem als een ‘lafaard’, omdat hij niet de straat opging in de nacht van de staatsgreep ‘maar alles op tv bekeek bij vrienden thuis’.

In een tweede toespraak voor het parlement in de hoofdstad Ankara nam hij Kilicdaroglu opnieuw verbaal onder vuur. De oppositieleider blijft Erdogan beschuldigen van een ‘gecontroleerde coup’. Volgens Kilicdaroglu, die afgelopen weken zoveel indruk maakte met zijn protestmars van Ankara naar Istanboel, wist Erdogan van de voorbereidingen van een militaire staatsgreep, maar deed hij aanvankelijk niets om later alle macht naar zich te trekken met de noodtoestand en al zijn politieke tegenstanders te kunnen uitschakelen.

“Zoals jullie gemerkt hebben, zijn er twee groepen die die uitdrukking gebruiken”, zei Erdogan. “FETÖ-aanhangers en de buitenlanders die hen steunen. En ten tweede de leider van de grootste oppositiepartij”. Erdogan gebruikt voor de Gülen-aanhangers de term FETÖ, een afkorting van de ‘Fethullah Terroristische Organisatie’.

“We zullen deze verraders onthoofden”, zei hij over de Gülenisten die betrokken waren bij de coup. En hij vervolgde: “Wij zijn een natie, zij (verraders en politieke oppositie) zijn een ziekte”.

In de hoofdstad Ankara liepen eerder die avond duizenden in een feestelijke optocht met vlaggen van het Kizilay-plein, waar ze een jaar geleden de rebellerende militairen tegenhielden, naar het parlement in afwachting van president Erdogan. Ze scandeerden ‘Ya Allah, Bismillah, Allahü Ekber’ (God, in de naam van God, de grootste is God), ‘Martelaren sterven niet, het vaderland zal niet verdeeld worden’, ‘Recep Tayyip Erdogan’, en ‘Gelukkig is hij die zegt ik ben een Turk’.

De ceremonie buiten het parlement begon om 02.42 uur, op het moment dat in de nacht van de coup straaljagers en helikopters het parlement bombardeerden. Net als bij de brug in Istanboel eerst met het zingen van het volkslied en het zingen van teksten uit de koran.

Erdogan nam om 03.20 uur het woord. Strijdbaar als vanouds ging de president in een toespraak van bijna 40 minuten tekeer tegen de verraders in binnen- en buitenland. Hij vertelde verhalen over de moed van de martelaren. En hij kondigde aan dat de nationale veiligheidsraad vandaag onder zijn leiding het verlengen van de noodtoestand met nog eens drie maanden zal bespreken.

Toen de menigte hem onderbrak met leuzen waarin het herinvoeren van de doodstraf werd geëist, beantwoordde Erdogan die kreten met de belofte dat hij een wetsvoorstel daartoe zal ondertekenen zodra het op zijn bureau belandt.

Zaterdag kreeg iedereen in Turkije die met zijn mobieltje belde, van welke provider ook, eerst een felicitatie van Erdogan te horen, zelfs degenen die het alarmnummer intikten. “Als uw president feliciteer ik u met de verjaardag van de 15 juli Democratie en Nationale Eenheidsdag. Ik wens dat God onze martelaren genade schenkt en onze veteranen gezondheid en alle goeds”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch