Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije verwijt Nederland gebrek aan democratie

7 jul
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Het buiten de deur houden van de Turkse vicepremier Tuğrul Türkeş ‘is een voorbeeld van hoe Nederland over democratie denkt’. Die ingetogen reactie van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken is duidelijk milder dan in maart toen de in woede ontstoken president Erdogan de Nederlandse regering een ‘nazi-overblijfsel’ noemde.

Maar het is niet minder venijnig. Het sarcasme druipt er af. Eigenlijk zegt Turkije dat Nederland het niet zo nauw neemt met de democratie en met fundamentele waarden als vrijheid van meningsuiting, terwijl het daar zelf altijd de mond vol van heeft.

Premier Rutte liet weten dat de Turkse vicepremier niet welkom is bij een herdenking dinsdag in Apeldoorn van de verijdelde couppoging vorig jaar. ‘Een logisch gevolg van de gebeurtenissen in maart’ noemt Rutte die diplomatieke blokkade.

De Turken wisten natuurlijk dat deze reactie er aan zat te komen. Waarom zegde Türkeş dan toch toe om naar Apeldoorn te komen? Om te provoceren? Om aandacht te krijgen krijgen?

Dat is moeilijk met zekerheid te zeggen. Duidelijk is wel dat zowel een deel van de Turkse Nederlanders als Turkse politici de behoefte voelen om te getuigen van dat grote trauma van die ‘langste nacht’ van 15 jui 2016 en het moedige verzet van burgers en politieagenten tegen de bloedige militaire staatsgreep. Met gevaar voor eigen leven gingen ze na de oproep van president Erdogan de straat op om zich vreedzaam te verzetten tegen tanks, pantserwagens, schietende putschisten, en gevechtshelikopters.

Bijna 250 Turken moesten hun verzet tegen de ‘landverraders’ met de dood bekopen. Zij en de duizenden anderen hadden in die nacht geschiedenis geschreven, ‘wereldgeschiedenis’, zoals de regeringsgezinde media onderstreepten. Het was ‘de triomf van de Turkse democratie’, en het ‘verdedigen van hun vrijheid, onafhankelijkheid en de toekomst van hun kinderen’.

De overtuiging in Ankara is dat de Turkse bondgenoten, westerse politici en media, dat nog steeds niet begrijpen. Schokkend vinden ze het bovendien dat er vanuit de Europese Unie en Amerika een ‘lastercampagne’ op gang kwam tegen de Turkse autoriteiten en president Erdogan wegens de zuiveringscampagne waarbij meer dan 200.000 Turken werden gearresteerd of ontslagen.

Ook is er volgens de Turkse autoriteiten nog steeds onbegrip in het buitenland voor het dodelijke gevaar van de aanhangers van de Turkse moslim geestelijke Fethullah Gülen, die het brein zou zijn geweest achter de coup. “Dit kankergezwel moet totaal worden uitgeroeid”, zei Erdogan.

Om dat allemaal duidelijk te maken, zullen er vanaf maandag in alle 81 provincies van Turkije een hele week herdenkingen worden gehouden. Turken uit Europa zullen er ook aan deelnemen, zoals uit Duitsland en Nederland.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch