Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Directeur Amnesty International Turkije gearresteerd

6 jul
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De Turkse politie heeft 10 activisten voor de mensenrechten gearresteerd, onder wie Idil Eser, de directeur van Amnesty International Turkije. Ook zeven andere Turkse activisten en twee buitenlandse trainers uit Zweden en Duitsland zijn aangehouden.

In een hotel op Büyükada, een van de Prinseneilanden voor de kust van Istanboel, namen ze deel aan een workshop van de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Hivos.

De buitenlandse trainers zitten vast op het politiebureau van Büyükada. De Turkse activisten zijn naar een onbekende bestemming overgebracht. Geen van de tien heeft tot nu toe contact mogen opnemen met een advocaat of familie. De politie noch het ministerie van Justitie heeft informatie vrijgegeven op grond van welke beschuldiging zij zijn aangehouden.

De hoteleigenaar werd eveneens door de politie opgepakt, maar hij kwam na enkele uren weer op vrije voeten.

Projectmedewerker Wieke Meilink van het Humanistisch Instituut voor Ontwikkelingssamenwerking (Hivos) zei dat de organisatie nog geen contact heeft kunnen leggen met de gearresteerde activisten en medewerkers.

Hivos bespreekt de kwestie met de VN-rapporteur mensenrechten, advocaten en Turkse partnerorganisaties.

Amnesty International veroordeelt de politieactie als ‘grotesk machtsmisbruik’ en eist de onmiddellijke vrijlating van de tien.

Het Europees Parlement riep de Turkse autoriteiten op de activisten vrij te laten. Dat gebeurde kort voor de stemming over het gitzwarte rapport over de ontwikkelingen in Turkije van EU-parlementariër en Turkije-rapporteur Kati Piri (PvdA). Dat rapport werd in grote meerderheid aanvaard. In haar jaarlijkse verslag stelt zij vast dat Turkije hard achteruit gaat wat betreft de rechtsstaat en mensenrechten.

Begin vorige maand arresteerde de politie Taner Kilic, de toenmalige directeur van Amnesty in Turkije. Hij is in staat van beschuldiging gesteld wegens vermeend ‘lidmaatschap van een terroristische organisatie’. Daarmee wordt de Gülen-beweging bedoeld, die volgens de autoriteiten de verijdelde militaire staatsgreep organiseerde.

In de regeringsgezinde media worden de activisten ervan beschuldigd ‘agenten’ te zijn van buitenlandse spionagediensten. Ze zouden op het eiland een ‘geheime vergadering hebben belegd voor hun ondermijnende activiteiten, die worden gesteund door het Westen’.

Er wordt op gewezen dat vorig jaar, ook in een hotel op Büyükada, een bijeenkomst was op de avond van de coup en dat een van de aanwezigen ‘een CIA-agent’ was. Die ongefundeerde verdachtmakingen waren voor pro-Erdogan media het bewijs van ‘betrokkenheid van de CIA bij de couppoging’.

De arrestatie van de tien activisten gebeurde aan de vooravond van het bezoek van EU Commissaris Johannes Hahn (Uitbreiding) aan Turkije. De Turkse premier Yildirim zei vorige maand nog dat Turkije ‘een nieuwe start wil maken met de Europese Unie’, maar het politieoptreden tegen de mensenrechtenacitivisten zal een nieuwe dialoog er niet eenvoudiger op maken.

Sinds de mislukte coup zijn er ruim 160.000 verdachten opgepakt en zeker 50.000 gevangen genomen. Velen zitten al bijna een jaar in voorarrest, vaak zonder aanklacht of een begin van een proces.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch