Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Erdogan mag Turken in Duitsland niet toespreken

30 jun
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Duitsland heeft laten weten dat de Turkse president Erdogan volgende week in Hamburg zijn landgenoten niet mag toespreken. Berlijn is niet van plan hem een ‘podium te bieden van waar hij de binnenlandse problemen kan aankaarten’, zo zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Sigmar Gabriel.

De Turkse president is volgende week vrijdag en zaterdag aanwezig bij de top van de G-20, de 19 rijkste landen ter wereld plus de Europese Unie.

Gabriel reageerde daarmee meteen afwijzend op het verzoek dat Turkije gisterochtend had ingediend bij de Duitse gastheren. Hij gaf daarvoor een politiek en een veiligheidsargument.

De politiekorpsen hebben het zo druk met het beveiligen van de 20 staatshoofden en regeringsleiders dat ze onvoldoende manschappen hebben om veiligheidsmaatregelen te treffen voor een grootscheepse samenkomst van Duitse Turken.

Bovendien is een dergelijke politieke toespraak van Erdogan voor zijn aanhangers niet gewenst, aldus de bewindsman. Geen enkele leider van buiten de Europese Unie krijgt toestemming om in Duitsland een toespraak te houden in de aanloop naar de Bondsdagverkiezingen in september, vooral niet als ze tot doel hebben ‘binnenlandse problemen naar Duitsland te brengen’.

Premier Rutte nam in maart hetzelfde standpunt in en verbood toespraken van de Turkse ministers van Buitenlandse Zaken en van Familiezaken vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen. Tijdens de ongekend hoog opgelopen diplomatie rel schold Erdogan Nederland uit voor een ‘nazi-overblijfsel’ en werd de Nederlandse ambassadeur de toegang tot Turkije ontzegd. Het conflict is nog niet bijgelegd.

Erdogan’s woordvoerder Ibrahim Kalin noemde de uitlatingen van de Duitse bewindsman provocerend en onaanvaardbaar.

“Het feit dat degenen die bij elke gelegenheid proberen Turkije de les te lezen wat betreft democratie, vrijheden en mensenrechten, proberen te verhinderen dat onze president zijn landgenoten ontmoet terwijl ze zelf terreurorganisaties, putschisten en andere criminelen beschermen is de meest concrete aanwijzing van het meten met twee maten dat de norm is in Europa”.

De relatie tussen Turkije en Duitsland staat de afgelopen maanden onder spanning. Erdogan beschuldigde de Duitse autoriteiten van nazi-praktijken toen Turkse ministers werd verboden om in Duitsland campagne te voeren voor het referendum om Erdogan meer macht te geven, en het steun verlenen aan de vijanden van Turkije, met name activisten van de in Turkije verboden Koerdische partij PKK, en hoge diplomaten en militairen die aanhangers zijn van de Turkse moslimleider Fethullah Gülen. Deze is volgens Ankara het brein achter de verijdelde militaire staatsgreep van een jaar geleden.

Door te weigeren ‘terroristen van de PKK en Gülen uit te leveren aan Turkije, maakt Duitsland zich schuldig aan het steunen van terroristen’, aldus de Turkse autoriteiten. Ook het gevangen zetten van de Turks-Duitse journalist Deniz Yücel veroorzaakt spanningen tussen de twee Navo-bondgenoten.

Erdogan is ook verbolgen over het feit dat de Duitse minister van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat lijfwachten van de president die tijdens diens bezoek aan Washington anti-Erdogan demonstranten in elkaar sloegen, niet welkom zijn in Duitsland.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch