Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse ‘Gandhi’ start protestmars tegen ‘politieke vonnissen’

16 jun
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De Turkse oppositieleider Kemal Kilicdaroglu (69), die al lang de bijnaam Gandhi heeft, is begonnen aan een protestmars tegen ‘politieke vonnissen’.

Het gaat om een voettocht van 430 km van de hoofdstad Ankara naar de Maltepe gevangenis in Istanbul waar een partijgenoot van hem achter tralies zit. Kilicdaroglu’s vrouw en honderden partijleden vergezellen hem met protestborden waarop maar één woord staat ‘Adalet’ (Gerechtigheid). Twaalf politieagenten lopen als een cordon om hem heen als lijfwachten. Verder lopen er tientallen leden van de militaire politie mee  om de mars in goede banen te leiden.

De aanleiding voor de lange mars is dat Enis Berberoglu, een van de parlementsleden van de sociaaldemocratische Republikeinse Volkspartij CHP, veroordeeld is tot 25 jaar cel wegens het lekken van videobeelden (die al eerder op tv waren geweest) van het tegenhouden van drie trucks met wapens en munitie die de Turkse geheime dienst wilde smokkelen naar vermoedelijk pro-Turkse rebellen in Syrië.

De rechter oordeelde dat dit het ‘onthullen van staatsgeheimen’ was en dus ‘spionage’. Bovendien waren de aanklager, politieagenten en de rechter die in januari 2014 verantwoordelijk waren voor het tegenhouden van het geheime transport volgens de rechter aanhangers van Fethullah Gülen, die ervan wordt verdacht het brein te zijn achter de verijdelde militaire staatsgreep.

Aangezien zijn geheimzinnige religieuze sekte door de Turkse autoriteiten sinds mei 2016 wordt aangemerkt als een  ‘terroristische organisatie’ hielp het kamerlid ‘bewust een terroristische organisatie’, aldus het vonnis.

Partijleider Kilicdaroglu wijst het als een ‘politiek oordeel’ van de hand.

Het is de eerste keer in de geschiedenis dat de CHP, de grooste oppositiepartij, met een burgerlijke ongehoorzaamheidsactie de straat op gaat om te protesteren.

Op social media wordt door aanhangers van president Erdogan al gewaarschuwd voor een tweede golf van protesten zoals in de zomer van 2013 de demonstraties in grote delen van Turkije, die begonnen in het Gezipark in Istanbul. Gevreesd wordt voor confrontaties met militante aanhangers van Erdogan.

De ultrarechtse politieke leider Devlet Bahceli van de Grijze Wolven veroordeelt de protestmars als het ‘flirten met anarchie’ en een ‘aanval op de democratie’.

De minister van Justitie beschuldigt de oppositieleider van het ‘plegen van een misdrijf’ door het ‘bedreigen van rechters en het afleggen van verklaringen met als doel de rechtsgang te beïnvloeden’. Oppositieleider Kilicdaroglu had de regering verweten en het justitiesysteem te manipuleren.

Premier Yildirim wees er op dat de CHP-fractie in het parlement, onder wie partijleider Kilicdaroglu en het nu veroordeelde kamerlid Berberoglu, in mei 2016 instemden met het wetsvoorstel van de regering om de immuniteit op te heffen van parlementsleden tegen wie justitie strafdossiers had opgesteld. “Zij wisten wat de gevolgen konden zijn”, aldus de premier.

Na de verijdelde militaire coup is een dozijn Koerdische parlementsleden achter tralies gezet in afwachting van hun proces, onder wie partijleider Demirtas. Het is de eerste keer dat een kamerlid van de CHP in de gevangenis verdwijnt.

Oppositieleider Kilicdaroglu wimpelde de kritiek af. “Wij gaan door met onze mars voor gerechtigheid ondanks alle kritiek”. De mars is niet alleen bedoeld voor partijgenoot Berberoglu, zei de CHP-leider. “Hij was slechts de laatste druppel die de emmer deed overlopen. We doen dit ook voor journalisten, academici, en alle anderen die gerechtigheid willen”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch