Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Toerisme in Turkije krijgt langzaam weer kleur op de wangen

7 jun
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Russen durven wel naar Turkije

FOTO’S © SLAWOMIRA KOZIENIEC

Als de eerste tekenen niet bedriegen, begint het Turkse toerisme langzaam uit de crisis te kruipen. Maar de hoop dat dit seizoen nog te redden valt, is niet groot.

Voor het eerst in bijna twee jaar kwamen er in april weer meer toeristen naar Turkije. Het ging volgens de cijfers van het ministerie van Toerisme om een groei van 18 procent vergeleken met dezelfde maand vorig jaar.

Het beeld is nog rooskleuriger als naar de grootste groeiers wordt gekeken: 486 procent meer Russen, 302 procent meer Irakezen, en 145 procent meer Israëliërs. Maar die vakantiegangers komen dan ook uit landen waarmee Turkije de afgelopen jaren flink ruzie maakte en die daarom Istanboel en de populaire badplaatsen massaal meden.

Russen zijn traditioneel de grootste groep toeristen na die uit Duitsland. Hun aantal begon al flink terug te lopen in 2014 door de economische crisis in Rusland. Na het neerschieten van een Russisch gevechtsvliegtuig in november 2015 volgde een boycot van Turkije. Die is nu bijna voorbij. De Russen komen weer.

Dat is vooral goed te merken in Antalya, dat zich zonder casino’s maar met zijn opzichtige themahotels zoals de Titanic en het Chrysler building steeds meer ontwikkelt tot het Las Vegas aan de Turkse Rivièra.

In het Grand Park Lara resort hotel bijvoorbeeld. Op de terrassen langs de zwembaden en in het restaurant zijn Russische gezinnen in felgekleurde badkleding nadrukkelijk aanwezig. “Ze vormen de grootste groep in dit hotel”, zegt Niyazi, operations manager van Corendon.

Hun gedrag wekt nogal eens wrevel op. “Ze laden hun borden vol en laten het meeste liggen”, zegt doktersassistente Karin Neijnens uit Valkenswaard, die hier met haar gezin het 25-jarige jubileum van hun huwelijksreis viert.

“We laten ons niet bang maken”, zegt haar man Robert (55) die een winkel voor tv’s, audio en witgoed heeft. “De kans op aanslagen is in Europa groter dan hier”. Dit is hun vijfde keer in Turkije. Ook nu weer zijn ze dik tevreden. “Als rapportcijfer geven we een ruime 8 voor dit hotel”.

De terroristische aanslagen van afgelopen jaren en de hoogopgelopen diplomatieke crisis tussen Nederland en Turkije schrikken nog steeds veel Nederlanders af. Corendon had in april en mei 30 procent minder boekingen dan in dezelfde maanden van crisisjaar 2016. Het aantal begeleiders van de transferbusjes van en naar het vliegveld is ingekrompen van ruim 20 tot 8.

Meubelverkoopster Bella uit Barendrecht, al voor de zevende keer in Turkije, annuleerde haar vlucht wegens de ruzie tussen premier Rutte en president Erdogan. “Ik zou met twee vriendinnen gaan. Een van hen durfde niet. Toen kozen we voor Ibiza”.

Net als de meeste toeristen kregen ook kapster Priscilla Monch (25) en haar vriend Muzaffer (28) uit Kampen waarschuwingen van vrienden. “Je bent gek”, en “Loop niet in een groep”, kregen ze te horen.

“Je moet er niet te veel aan denken en gewoon gaan”, zegt Muzaffer met een biertje in de hand. “We voelen ons hier veilig. Bovendien heb je veel luxe voor een betaalbare prijs. In Spanje en zo heb je minder service en is het zeker drie keer zo duur”.

Of de mooie groeicijfers van april een blijvende trendbreuk betekenen, is nog niet te zeggen. Over de eerste vier maanden van dit jaar was de groei in het aantal toeristen niet meer dan 1 procent.

Ook de bezettingsgraad van de hotels zit in de lift, maar de rendementen blijven dalen doordat er de afgelopen 3 jaar enorme kortingen zijn gegeven, en de toeristen die komen weinig buiten de all-inclusive hotels spenderen.

Cleopatra-strand

De crisis is nog niet voorbij en de stemming is bedrukt. Dat blijkt in de badplaats Alanya, twee uur verderop, die populair is bij Nederlandse pensionado’s. “Van een opleving van het toerisme is hier nog niets te merken”, zegt Udo Peters, die actief is in de vereniging NL Alanya. “Als mensen hier uit eten gaan, zitten ze tegenwoordig vaak met z’n tweeën. Dan kijken ze elkaar aan en zeggen ‘we zitten al een heel jaar met z’n tweeën. Gezellig is anders”.

Hoewel het hoogseizoen drie weken geleden begon, liggen er weinig zonaanbidders op de prachtige Cleopatra-stranden. Ook de piratenboten en paragliders hebben amper klandizie.

“De Turkse Rivièra is goedkoop en veilig”, benadrukt Cem Tokus, eigenaar van het luxueuze en intieme boetiekhotel Alaaddin in Alanya. “Het probleem voor ons is dat wij als hotel, dat alleen voor volwassenen is, werken met de Europese markt. En toeristen uit die landen blijven nog weg. We wachten op de Nederlandse en andere Europese vakantiegangers. Ik hoop dat ze vlug weer terugkomen”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch