Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Laaiende Turken eisen strop

23 mei
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Verdachten van mislukte staatsgreep na bijna een jaar voor de rechter

‘Moordenaars’ en ‘hang ze op’ schreeuwen Turken naar 221 verdachten van de mislukte coup. Hun tocht naar de rechter lijkt op een gang naar het schavot.

In de Turkse hoofdstad Ankara is gisteren het langverwachte proces van start gegaan tegen de hoofdverdachten van de verijdelde militaire staatsgreep.

Ruim 10 maanden na de couppoging om president Erdogan af te zetten, werden niet minder dan 221 verdachten, onder wie 24 generaals, lopend vanuit de gevangenis naar de zwaarbewaakte rechtbank gebracht. Zowel binnen als buiten de rechtbank waren uiterst strenge en uitgebreide veiligheidsmaatregelen getroffen. Zeker 500 politiemensen zorgden voor de bewaking.

De verdachten moeten zich verantwoorden voor hun acties in de nacht van 15 juli 2016.

Ook Fethullah Gülen, de in Amerika wonende Turkse moslim prediker die volgens de Turkse autoriteiten het meesterbrein zou zijn achter de staatsgreep, wordt tijdens dit massaproces in absentia berecht. De voormalige bondgenoot van president Erdogan spreekt elke betrokkenheid bij de coup tegen.

Akin Öztürk (65), het voormalige hoofd van de luchtmacht en elk van de verdachten werd geboeid en begeleid door twee leden van de militaire politie, plus elk een zwaarbewapende commando met een halfautomatisch geweer naar de rechtbank vervoerd. De rechtbank is speciaal voor dit proces gebouwd en maakt deel uit van het gevangeniscomplex in de deelgemeente Sincan waar de verdachten al die tijd in voorarrest zaten.

De voormalige generaals en andere hoge officieren werden bekogeld met oorverdovend lawaai, boegeroep en scheldpartijen. ‘Moordenaars’ en ‘landverraders’ klonk het uit honderden kelen van Turken die met bloedrode vlaggen en borden met verwensingen stonden te zwaaien.  Diverse demonstranten gooiden stroppen naar de verdachten vergezeld van de leus ‘hang ze op!’ Sinds de mislukte coup klinkt bij elke bijeenkomst van aanhangers van president Erdogan de roep om herinvoering van de doodstraf.

“Ik wil dat de landverraders worden gestraft”, zei Mehmet Yaman, een van de woedende toeschouwers. “Ik wil de terroristen laten zien dat wij niet wijken, dat we pal staan voor ons volk, onze vlag, en onze godsdienst. Ik wil dat ze de doodstraf krijgen na een eerlijk proces”.

Erdogan heeft herhaaldelijk beloofd dat hij de benodigde wet voor het herinvoeren van de doodstraf zal ondertekenen zodra deze door het parlement is aanvaard en door de meerderheid van de bevolking in een referendum is goedgekeurd.

In 2004 schafte Turkije de doodstraf af om in aanmerking te kunnen komen voor toetredingsonderhandelingen met de Europese Unie, die in 2005 begonnen. “Als Erdogan de doodstraf opnieuw invoert, dan breekt de EU het onderhandelingsproces onmiddellijk af”, zei EU-chef Jean-Claude Juncker.

De verdachten die gisteren voor het eerst voor de rechter verschenen, zaten al bijna een jaar in de overvolle gevangenis en kregen gisteren pas te horen waarvan ze worden beschuldigd.

Allen worden verdacht van banden met de beweging van Fethullah Gülen, die jarenlang met de regerende AK partij samenwerkte, maar sinds de breuk in december 2013 door de Turkse autoriteiten wordt getypeerd als de FETÖ, de ‘Terroristische Organisatie van Fethullahisten’.

Verder luidt de aanklacht ‘een poging om de democratische grondwettelijke orde omver te werpen door verraders van de FETÖ met 35 vliegtuigen, 37 helikopters, 246 pantserwagens en ongeveer 4.000 lichte wapens’.

Onderdeel van de beschuldigingen zijn ook de volgende strafbare feiten: ‘een poging om het Turkse parlement en regering met geweld omver te werpen, het besturen van een illegale gewapende organisatie, een poging om de president te vermoorden, het doden van 250 burgers, en het verwonden van 2.735 burgers’. Daarvoor kunnen ze diverse levenslange gevangenisstraffen krijgen.

Gisteren ging het bij dit megaproces alleen om de voorgeleiding en het voorlezen van de aanklachten tegen elk van de 221 verdachten. Dat gaat naar verwachting zeker een deel van deze week duren.

Sincan, de plaats waar de rechtszaak begon, staat bol van de politieke symboliek en is heel bewust om die reden uitgekozen. In die conservatieve deelgemeente van Ankara, op zo’n 30 km buiten het centrum, kwamen in januari 1997 tanks de straat op als protest tegen het beleid van de fundamentalistische premier Erbakan dat volgens hen de seculiere republiek ondermijnde. Een maand later was de zogeheten postmoderne ‘soft coup’ voltooid, Erbakan tot afgetreden gedwongen, en zijn Welvaartspartij, waar ook Erdogan lid van was, werd daarna verboden.

Erdogan en zijn aanhang zijn dit nooit vergeten en willen met dit proces in Sincan ook laten zien dat het definitief is afgelopen met de politieke invloed van de generaals.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch