Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Wapens aan Koerden centraal in crisisberaad tussen Erdogan en Trump

17 mei
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Gastheer Donald Trump verwelkomde de Turkse president Erdogan gisteren in het Witte Huis met een warme handdruk en een brede lach. Maar nog voor het begin van de besprekingen gaf hij toe dat ze ‘lang en moeilijk’ zouden zijn.

Erdogan probeerde zijn boodschap mooi te verpakken door Trump nog eens te feliciteren met zijn ‘legendarische verkiezingsoverwinning’ en te wijzen op de lange en vriendschappelijke relaties tussen Turkije en Amerika.

Meteen daarna wees hij op een van de grootste meningsverschillen tussen hem en Trump: de samenwerking van de Amerikaanse militairen in het noorden van Syrië met de linkse Koerdische militie YPG tegen de Islamitische Staat.

‘Het is niet gepast’ om samen op te trekken met de YPG, aldus Erdogan. “Voor terroristen is geen plaats in de toekomst van de regio”.

Nog voor de werklunch begon, was daarmee duidelijk dat de wittebroodsweken tussen Trump en Erdogan voorbij zijn.

De Turken spraken al voor het beraad openlijk van een ‘crisis’. Erdogan noemde het een ‘beslissende ontmoeting’.

Het besluit van Trump vorige week om zwaardere wapens te gaan leveren aan de Syrische Koerden, die een verlengstuk zijn van de Turkse PKK Koerden, is in Turkije opgevat als een dolksteek in de rug door Navo-bondgenoot Amerika. Een poging de cruciale ontmoeting op het Witte Huis te ‘saboteren’ en volgens Erdogans woordvoerder ‘onaanvaardbaar’.

De Turkse president probeerde Trump over te halen het ‘foute besluit’ van de wapenleveranties aan de YPG ongedaan te maken. Het alternatief dat Erdogan aanbood was om de komende aanval op IS ‘hoofdstad’ Raqqa uit te voeren in samenwerking met het Turkse leger en door de Turken opgeleide Arabische troepen van het Vrije Syrische Leger. Trump dient een eind te maken aan de alliantie met de YPG, omdat het een onderafdeling is van de ‘PKK terroristen’, is de Turkse opvatting. ‘Terroristen kun je niet met terroristen bestrijden’, aldus Erdogan.

De wapens die het Pentagon gaat leveren de YPG komen later zeker in handen van de Turkse Koerden en daarmee zullen ze nog meer slachtoffers maken door ze te gebruiken tegen het Turkse leger, politie en burgers. Als Trump geen eind maakt aan de samenwerking met de Koerdische ‘terroristen’ dan behoudt Turkije zich het recht voor militair op te treden tegen de Koerdische bondgenoten van Amerika, omdat ze een bedreiging zijn voor de nationale veiligheid van Turkije.

Ook de uitlevering van de Turkse moslimprediker Fethullah Gülen stond hoog op het verlanglijstje van Erdogan. Trump zal hem echter hebben voorgehouden dat het uitleveren van het vermeende brein achter de verijdelde militaire staatsgreep geen vriendendienst is maar een juridische procedure. En die kan jaren gaan duren.

Vrijwel zeker heeft Trump er bij Erdogan op aangedrongen om zijn invloed aan te wenden om de Amerikaanse dominee Andrew Brunson, die al 7 maanden zonder proces in Turkije in de gevangenis zit, vrij te laten. Hij woont al 23 jaar in Turkije en wordt er nu van beschuldigd lid te zijn van een ‘gewapende terroristische organisatie’ (Gülen-beweging).

Op geen van deze dossiers werd gisteren beslissende vooruitgang verwacht. De politieke keuzes en nationale belangen van Turkije en Amerika liepen de afgelopen jaren vaker uiteen. De huidige vertrouwenscrisis is er het gevolg van.

Reageren
*

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch

Trouwstoet in Turkije eindigt vaak in chaos