Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije blokkeert Wikipedia wegens ‘laster’

1 mei
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De Turkse autoriteiten hebben de gratis internetencyclopedie Wikipedia geblokkeerd. Zowel de Turkse als alle internationale edities van een van de populairste sites ter wereld zijn in Turkije ontoegankelijk.

Het was aanvankelijk onduidelijk waarom de toegang tot de site is afgesloten. Het gaat om een administratieve maatregel ‘als voorzorgsmaatregel’, is het enige dat bekend werd gemaakt door de Raad voor Communicatietechnologie. “Na technisch onderzoek en juridische overwegingen gebaseerd op Wet No. 5651 is er een administratieve maatregel genomen voor deze website: wikipedia.org”, aldus de verklaring. De genoemde wet geeft de overheid het recht om toegang tot websites te blokkeren die ‘obsceen materiaal bevatten’ of ‘de openbare orde of nationale veiligheid bedreigen’.

Voor deze nieuwe maatregel van censuur is geen gerechtelijk bevel gegeven. Die wordt wel binnen enkele dagen verwacht.

Uit officiële bronnen werd later op de dag gemeld dat de site ontoegankelijk was gemaakt omdat Wikipedia weigerde te voldoen aan verzoeken van Ankara om teksten te verwijderen van auteurs die terrorisme aanmoedigen en die beweren dat de Turkse autoriteiten samenwerken met jihadistische terreurgroepen als de Islamitische Staat.

Het ministerie van Transport en Communicatie gaf aan het eind van de middag een verklaring uit waarin werd onderstreept dat Wikipedia ‘een bron van informatie was geworden om in samenwerking met (terroristische) groepen een lastercampagne te voeren tegen Turkije in de internationale arena’.

De Turkse autoriteiten eisen van Wikipedia verder dat het een vestiging opent in Turkije, zich aan de wet houdt, en belasting betaalt zoals andere ondernemingen die in het land zaken doen. De site zal pas weer toegankelijk worden nadat deze eisen zijn ingewilligd, aldus officiële bronnen.

Sinds de landelijke Gezi-protesten in de zomer van 2013 tegen de regering-Erdogan worden social media zoals Facebook, YouTube, en Twitter vaker tijdelijk geblokkeerd. Vooral om nieuws en beelden van protesten, terroristische aanslagen, of kritiek op de regering onbereikbaar te maken voor Turkse internetgebruikers omdat die volgens de autoriteiten ‘gebruikt kunnen worden voor terroristische propaganda’. De meeste Turken hebben geen Virtual Private Network (VPN) software om dergelijke blokkades via een server in een ander land te omzeilen.

De ingreep leidde meteen tot felle kritiek van Turken op social media. ‘Ongelofelijk!, ‘een stap verder op het pad naar de dictatuur’, en het sarcastische ‘Het Grote Turkije, Grote Geesten’. “Een nieuwe maatregel om het recht op vrije informatie en de vrijheid van meningsuiting aan banden te leggen”, was de algemene trend van de reacties.

Het initiatief valt evenmin goed in Europa waar de kritiek op het ondermijnen van de rechtsstaat in Turkije en het monddood maken van de media heeft geleid tot grote bezorgdheid.

Europarlementariër Marietje Schaake (D66) reageerde via Twitter geschokt. “Ik heb al te vaak gevraagd ‘waarom?’ nadat toegang tot informatie werd beperkt, en vaak kreeg ik geen antwoord. Maar ik moet het weer vragen: Waarom?!”

Volgens een decreet dat zaterdag in de Turkse Staatscourant werd gepubliceerd, zijn er bij een nieuwe anti-Gülen zuiveringsgolf bijna 4.000 ambtenaren zonder enige uitleg of procedure ontslagen. Ook werden twee media gesloten en populaire dating shows op tv verboden, omdat die in strijd zouden zijn ‘met de traditionele Turkse waarden van familie en gezin’.

In de afgelopen dagen zijn in totaal duizend vermeende Gülenisten gearresteerd en 13.000 rechters, aanklagers, militairen, politiemensen, en academici ontslagen. Daarmee komt het aantal ontslagen Turken na de verijdelde militaire coup op dik 125.000. Bijna 50.000 verdachten zitten in gevangenissen in voorarrest, velen zonder aanklacht.

Om de kritiek van de EU te pareren, kondigde de regering in januari aan dat er een commissie zou worden opgezet waar de slachtoffers van de zuiveringen in beroep konden gaan. Die commissie is er nog steeds niet.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch