Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Arrestatiegolf Turkije: zeker duizend Gülenisten opgepakt

27 apr
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Bij een grootscheepse landelijke razzia heeft de Turkse politie gisteren in alle vroegte meer dan 1.000 mensen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de verijdelde staatsgreep in juli vorig jaar. Het gaat bij de arrestatiegolf vooral om politieagenten die aanhangers zouden zijn van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen.

Volgens de Turkse krant Hürriyet is tegen 3.224 politiemensen een arrestatiebevel uitgevaardigd. Het oppakken van de overige verdachten wordt spoedig verwacht.

Zeker 8.500 politieagenten en agenten van de nationale spionagedienst MIT waren betrokken bij de razzia’s die tegelijkertijd in 72 van de 81 provincies werden uitgevoerd.

Het doel van de arrestatiegolf zou zijn de Gülen-structuur binnen het politieapparaat te ontmantelen. Het is niet bekend of de opgepakte Turken ook daadwerkelijk betrokken zijn geweest bij het organiseren of uitvoeren van de mislukte militaire coup van 15 juli vorig jaar.

Bij die staatsgreep vielen zeker 270 slachtoffers: putschisten, burgers en militairen. De Turkse autoriteiten beschuldigen de in de Verenigde Staten wonende Gülen ervan het brein te zijn achter de coup. Hij spreekt dat in alle toonaarden tegen.

Uitleveren

President Erdogan eist al sinds het neerslaan van de coup dat Gülen aan Turkije wordt uitgeleverd. In mei gaat hij daarvoor naar Washington waar hij bij zijn eerste ontmoeting met president Trump in het Witte Huis zal pleiten voor de uitlevering van zijn voormalige bondgenoot Gülen. De Amerikaanse autoriteiten benadrukken echter dat het deporteren van de bejaarde moslim prediker geen politieke kwestie is maar een juridische procedure waarop het Witte Huis geen invloed kan uitoefenen.

Sinds de noodtoestand kort na de staatsgreep van kracht werd, zijn ruim 40.000 vermeende Gülen-aanhangers in gevangenissen opgesloten. De overgrote meerderheid wacht nog steeds op een aanklacht en het begin van hun proces. Bovendien zijn zeker 123.000 Turken zonder vorm van proces en zonder enige bewijsvoering ontslagen of geschorst, onder wie duizenden rechters en politieagenten, 7.619 academici, honderden journalisten, artsen, leerkrachten, en militairen.

De oppositie spreekt van een heksenjacht die lijkt op de anti-communistische jacht in Amerika in de jaren vijftig waarbij gebruik werd gemaakt van de tactiek om mensen te beschuldigen en te ontslaan op basis van zwak, of zelfs onbestaand bewijs.

De voorzitter van het hoogste Turkse gerechtshof heeft gisteren geklaagd over de enorme werkdruk die is ontstaan in verband met de heksenjacht: sinds de coup hebben 75.000 Turkse burgers die ontslagen zijn een klacht ingediend bij het constitutionele hof.

De Europese Unie heeft herhaaldelijk bezwaren kenbaar gemaakt tegen de manier waarop de Turkse autoriteiten na de coup zijn opgetreden tegen verdachten, de media, en politici van de oppositie.

Toezicht

De Raad van Europa besloot gisteren uit onvrede over de ontwikkelingen Turkije onder toezicht te stellen. Daarmee is Turkije gedegradeerd uit de eredivisie van Europese liberale democratieën. President Erdogan protesteerde tegen deze strafmaatregel die volgens hem een puur anti-Turks ‘politiek besluit’ is. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara haalde verontwaardigd uit naar de Raad van Europa en zei dat het besluit tot stand kwam ‘onder aanvoering van kwaadaardige kringen’.

Een meerderheid van de parlementariërs van de Raad van Europa stemde voor het weer onder toezicht stellen van Turkije, omdat de kwaliteit van de democratie sinds de verijdelde coup achteruit holt, de onafhankelijkheid van de instellingen wordt uitgehold, en de fundamentele burgerrechten met voeten worden getreden. In 2004 kwam er een eind aan de vorige ondertoezichtstelling van Turkije wegens de grote vooruitgang in de democratie en de mensenrechten. En ook omdat Turkije onder leiding van premier Erdogan de doodstraf had afgeschaft. Als beloning zette de Europese Unie het licht op groen voor het begin van toetredingsonderhandelingen.

EU-parlementariër en Turkije-rapporteur Kati Piri (PvdA) vindt dat de EU-leiders de toetredingsonderhandelingen met Turkije officieel moeten opschorten wanneer de grondwetswijziging, die president Erdogan veel meer macht geeft, van kracht wordt. Dat stelde zij gisteren voordat zij haar jaarlijkse Turkije-rapport presenteerde.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch