Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Oppositie: Turks kabinet en kiesraad pleegden coup

19 apr
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De centrum-linkse oppositiepartij CHP weigert de uitslag van het referendum in Turkije te erkennen, omdat ‘het kabinet en de kiesraad een coup hebben gepleegd tegen de wil van de kiezers’. Dat heeft Kemal Kılıçdaroğlu, de leider van de grootste oppositiepartij, gisteren gezegd.

Het fel omstreden besluit van de kiesraad om, terwijl de verkiezingen nog bezig waren, stembiljetten geldig te verklaren die niet waren voorzien van het certificaat stempel van de kiesraad heeft tot grote verontwaardiging geleid bij de ‘nee’ stemmers. Zij verloren zondag met 48,6 procent van de stemmen op het nippertje van de ‘ja’ stemmers voor de grondwetswijziging die president Erdogan meer macht geeft.

Volgens de CHP-voorzitter bewijst het besluit van de kiesraad dat het ‘nee’ kamp heeft gewonnen.

Zijn vicevoorzitter, Bülent Tezcan, diende een officieel verzoek in bij het constitutionele hof in de hoofdstad Ankara om de uitslag van het referendum nietig te verklaren. Hij noemde de uitslag onwettig door talloze onregelmatigheden met de stembiljetten tijdens het stemmen en het tellen.

Ook uit Koerdische gebieden in het oosten en zuidoosten van Turkije komen klachten. In Koerdische plaatsen die nooit of in geringe aantallen op de regerende AK partij van Erdogan stemden, nam het aantal  stemmen voor de president met 450.000 toe in vergelijking met de vorige verkiezingen. Dat roept vraagtekens op.

Het Koerdische parlementslid Osman Baydemir van de Volkspartij voor Democratie (HDP) riep de kiesraad op de uitslag van het referendum ongeldig te verklaren. Volgens hem gaat het om ongeveer 2,5 miljoen ongeldige stembiljetten die toch zijn meegeteld.

Tegen de elf rechters van de kiesraad zei hij: “Als jullie die niet gecertificeerde stembiljetten niet ongeldig verklaren, dan zijn jullie geen scheidsrechters, maar partijdig”.

De oppositiepartijen maken melding van klachten uit heel Turkije. Over het gebrek aan privacy in een aantal stemhokjes. Over het tellen van de stemmen in achterafkamertjes in plaats van in het bijzijn van waarnemers van politieke partijen.

De Europese Commissie heeft Turkije opgeroepen op transparante wijze onderzoek te doen naar de ‘vermeende onregelmatigheden’.

Premier Binali Yildirim reageerde gepikeerd op de commotie. ,,Iedereen zou de uitkomst moeten respecteren, zeker de belangrijkste oppositiepartij”, stelde hij. De aanzwellende kritiek op mogelijke onregelmatigheden deed hij af als een vergeefse poging om twijfel te zaaien over de uitkomst.

President Erdogan spotte met de luidruchtige straatprotesten van de afgelopen dagen in de grote steden tegen wat demonstranten ‘het stelen van onze stemmen’ noemen. “Dat is de manier waarop ze hun nederlaag vieren”. En over de flinterdunne meerderheid die voor hem stemde: Het doet er niet toe of je met 1-0 of met 5-0 wint”.

Reageren
*

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch

Trouwstoet in Turkije eindigt vaak in chaos