Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Uitgezette Turkse minister daagt Nederlandse overheid voor de rechter wegens ‘onrechtmatige uitzetting’

12 apr
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya, die vier weken geleden onder veel tumult het land werd uitgezet, heeft een juridische procedure tegen de Nederlandse overheid aangespannen. Dat heeft haar advocaat Ejder Köse bevestigd.

“Ik heb me afgelopen vrijdag in opdracht van minister Kaya tot de rechter gewend”, aldus de Turks-Nederlandse advocaat in Rotterdam. “Het is juridisch nog steeds niet duidelijk op welke grond de minister onder dwang en onder politie-escorte naar Duitsland werd uitgezet. Volgens mijn cliënte is ze in die zaterdagnacht van 12 maart rond half twee onrechtmatig tot ongewenste vreemdeling verklaard. Burgemeester Aboutaleb gaf opdracht haar het land uit te zetten, maar heeft daar, tegen de regels in, geen schriftelijke verklaring met uitleg voor gegeven.”

Het uitzetten van de minister, de beelden van het politiegeweld, en de scheldpartijen van president Erdogan over Nederland als ‘nazi-overblijfselen en fascisten’, hebben geleid tot een ongekende diplomatieke crisis in de relatie tussen Nederland en Turkije.

Minister Kaya (Familiezaken en Sociaal Beleid) kon volgens het kabinet toegang tot Nederland worden ontzegd, omdat zij volgens het internationaal recht geen speciale status geniet. Dat schreef de regering maandag in een brief aan de Kamer over de voorgenomen campagnebezoeken van Turkse ministers aan Nederland.

De landingsrechten van het vliegtuig van minister van Buitenlandse Zaken, Çavuşoğlu, werden ingetrokken, nadat hij met economische en politieke sancties had gedreigd. Minister Kaya werd het land uitgezet, omdat ze zonder officiële uitnodiging naar Rotterdam kwam om campagne te voeren voor meer macht voor president Erdogan.

Het internationaal recht kent alleen een speciale status toe aan staatshoofden, regeringsleiders en ministers van Buitenlandse Zaken, aan in Nederland geaccrediteerd of aangemeld diplomatiek en consulair personeel, alsmede buitenlandse functionarissen die op officiële missie zijn, waarvoor een uitnodiging van Nederland noodzakelijk is. “Minister Kaya viel binnen geen van deze categorieën”, aldus de brief.

Minister Kaya heeft gisteren na een toespraak tijdens een bijeenkomst over het referendum gezegd dat ze juridische genoegdoening zoekt ‘voor de behandeling die me die avond ten deel viel’. Zij noemde het een ‘onrechtmatige beslissing’ van de Nederlandse regering en burgemeester Aboutaleb.

“Ondanks het feit dat ik een diplomatiek paspoort heb, werden die nacht alle diplomatieke regels overtreden, zoals die zijn vastgelegd in het Verdrag van Wenen”.

Zij voegde er aan toe dat de eerder afgekondigde Turkse strafmaatregelen van kracht blijven, maar dat er van economische sancties geen sprake is. Een van de strafmaatregelen is dat de ambassadeur in Turkije, Kees van Rij, voorlopig niet terug mag naar zijn post in Ankara.

Ejder Köse, de advocaat van de minister, verwacht dat ook de twee Turkse diplomaten – de waarnemend ambassadeur uit Den Haag en de consul-generaal uit Deventer – die die roerige zaterdagavond zo’n zes uur ‘onrechtmatig van hun vrijheid werden beroofd’ een juridische procedure gaan aanspannen.

De advocaat onderstreept verder dat ‘het kabinet excuses moet aanbieden aan de Turkse regering voor het arresteren van de twee Turkse diplomaten’.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch