Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Het aftellen is begonnen voor het Turkse referendum

10 apr
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Vandaag beginnen de politici en activisten in Turkije aan de laatste week van de campagne voor het referendum van komende zondag. Het aftellen is begonnen. Nog 5 dagen om alles uit de kast te halen om de grote groep zwevende kiezers – 10% tot 15% – over de streep te trekken. Zaterdag, de dag voor het referendum, zijn volgens de kieswet campagneactiviteiten verboden.

De tot grote verdeeldheid leidende vraag is of de meerderheid van de Turken president Erdogan nog meer macht wil geven door in te stemmen met wijzigingen in de grondwet.

Volgens de jongste peilingen blijft het een spannende nek-aan-nek race. Het ‘ja’ kamp zou inmiddels een lichte voorsprong hebben van rond de 52 procent. Maar daarbij moeten twee flinke slagen om de arm worden gehouden. De foutmarge bij de steekproeven is ongeveer 3 procent. En volgens diverse politieke analisten durft een deel van de kiezers niet te zeggen of ze voor of tegen Erdogan gaan stemmen.

Het ‘nee’ kamp werkt vooral aan het stimuleren en mobiliseren van zijn kiezers. Bij diverse verkiezingen, zoals de presidentsverkiezingen in augustus 2014, was de opkomst van de linkse kiezers laag. Hun eigen kandidaat was niet inspirerend en tallozen gingen er van uit dat Erdogan toch wel zou winnen.

De hoop bij de tegenstanders van meer macht voor Erdogan is een hoge opkomst van de ‘nee’ kiezers. In de campagne was geen sprake van gelijke kansen. De regerende AK partij domineert het straatbeeld en de media. Zo werd de mega manifestatie van afgelopen zaterdag in Istanboel, waar Erdogan sprak, live uitgezonden door 12 van de 13 nieuwszenders.

De ‘nee’ campagne wordt op allerlei manieren door de overheid tegengewerkt en doodgezwegen.

In de megastad Istanbul, een microkosmos van de grote diversiteit aan politieke, etnische en religieuze kleuren in de Turkse samenleving, zijn er weinig incidenten geweest. In de wijk Kadikoy, die wordt bestuurd door de linkse oppositiepartij CHP, staan de tenten van het ‘ja’ en ‘nee’ kamp amper 50 meter uit elkaar. Er wordt gedanst en gezongen. Enkele politieagenten kijken vanuit een patrouillewagen verveeld toe. Het gaat er allemaal heel gemoedelijk aan toe. Een totaal andere sfeer dan tussen politici die elkaar uitmaken voor ‘leugenaar’ of ‘vrienden van de terroristen’.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch