Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Nederlandse ‘Gülenisten’ mogen Turkije niet uit

7 apr
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Marc Guillet en Koen Voskuil

Zeker tien Turkse Nederlanders worden vastgehouden in Turkije. Zij mogen het land niet verlaten wegens vermeende banden met de beweging van de omstreden Turkse moslim prediker Fethullah Gülen.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigt dat Turkse Nederlanders aan de bel hebben getrokken omdat ze een uitreisverbod hadden gekregen. Om hoeveel slachtoffers het gaat, wil het ministerie niet zeggen.

“We doen er alles aan om deze mensen bij te staan”, zegt minister Koenders. “Ik heb dit op hoog politiek niveau aangekaart. Op verzoek van de mensen die het aangaat, werkt Buitenlandse Zaken in discretie aan een oplossing”, aldus de minister. “Ik wil dat de mensen in kwestie snel duidelijkheid krijgen en desgewenst naar Nederland kunnen.”

Turkse Nederlanders die Turkije niet mogen verlaten, kunnen consulaire bijstand inroepen van de Nederlandse ambassade in de hoofdstad Ankara en van het consulaat-generaal in Istanboel. Maar Turkse Nederlanders hebben een dubbele nationaliteit en Turkije ziet hen als Turkse onderdanen. Daarom kan Nederland juridisch gezien weinig voor hen doen.

Uitreisverbod

Het uitreisverbod voor iedereen die ervan verdacht werd banden te hebben met de Gülen-beweging werd kort na de couppoging van kracht. Mensen die voorkwamen op de zwarte lijst van Gülenisten werden verhinderd het land te verlaten. Vaak werden hun paspoorten ingetrokken en hun bankrekeningen geblokkeerd.

De omstreden moslim prediker Gülen is volgens de Turkse autoriteiten het brein achter de verijdelde militaire staatsgreep van 15 juli vorig jaar.

Een onbekend aantal Turkse Nederlanders zit al enkele maanden tot bijna driekwart jaar vast in Turkije. Meestal waren ze met vakantie of op familiebezoek. Vaak wordt hen gevraagd zich te melden bij een officier van justitie. Het begin en de duur van een juridische procedure kan heel lang in beslag nemen, omdat in de nasleep van de couppoging tienduizenden Turken zijn opgepakt, ook rechters en aanklagers. Het justitieapparaat kampte al voor de couppoging met personeelstekort. Dat is sindsdien alleen maar erger geworden.

Angst

De angst onder Nederlands-Turkse Gülen-aanhangers is door de affaire alleen maar groter geworden. Doorgaans spraakzame Gülenisten willen niet meer met hun naam in de krant. “Hoe weet de Turkse overheid dat Turkse Nederlanders Gülen aanhangen?” zegt een van hen. “Dat moet komen van de Turkse inlichtingendiensten, de ambassade, of door de kliklijnen waar Turkse Nederlanders het kunnen melden als ze Gülen-aanhangers kennen”.

Erdogan-criticus Saniye Calkin wordt in Nederland al geruime tijd geintimideerd wegens haar opvattingen. Zij waarschuwt turkse Nederlanders die in de mei- of zomervakantie naar Turkije willen gaan. “Als je ook maar een beetje twijfel hebt: ga niet. Want de risico’s zijn duidelijk”.

Sadet Karabulut, Tweede Kamerlid van de SP, is ongerust: ,,Het is belangrijk te weten op welke grond deze mensen worden vastgehouden. Daarnaast moet Nederland alles op alles zetten ze rechtsbijstand te geven. Ze hebben alle bescherming en hulp nodig.”

Eerlijk berecht

Karabulut zegt weinig vertrouwen te hebben dat verdachte Turkse Nederlanders eerlijk berecht worden. ,,Sinds de mislukte couppoging is een deel van de media uitgeschakeld en weten we van veel mensen niet waarvoor ze worden vastgehouden. De situatie is problematisch.”

Onder leiding van president Erdogan bestempelde de Turkse nationale veiligheidsraad de Gülen-beweging een kleine twee maanden voor de mislukte staatsgreep als een ‘illegale terroristische beweging’ die net zo hard bestreden zou worden als de Koerdische PKK.

Grootscheepse zuiveringen van Gülenisten begonnen al in december 2013. Vanaf die tijd werden er door politie en justitie zwarte lijsten opgesteld. Een bankrekening hebben bij de door de Gülenisten opgerichte bank Asya of een abonnement op de Gülenistische krant Zaman kon al een reden zijn om terecht te komen op zo’n zwarte lijst.

Het Turkse staatspersbureau Anadolu Ajansi (AA) publiceerde zes weken na de couppoging een lijst met Nederlandse organisaties die banden zouden hebben met Gülen. De lijst kwam op dezelfde dag dat minister Koenders Turkije bezocht om zijn Turkse ambtgenoot er op te wijzen dat Turkije moest ophouden zich te mengen in Nederlandse binnenlandse aangelegenheden.
Op de lijst stonden onder meer de krant Zaman Vandaag en scholen als basisschool De Witte Tulp in Osdorp en het Cosmicus College in Rotterdam. Ook vermeende kopstukken van de Gülenbeweging in Nederland werden met naam en toenaam vermeld.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch