Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Erdogan wil breuk met EU forceren

27 mrt
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De Turkse president, Recep Tayyip Erdogan, is alle kritiek uit Europa spuugzat en wil een breuk forceren met de Europese Unie.

Na het referendum van 16 april, bedoeld om Erdogan de alleenheerser van Turkije te maken, wil hij een nieuwe volksraadpleging voorstellen over een echtscheiding met de EU. “Zie het als een soort Brexit. We zullen ons neerleggen bij wat ons volk beslist”, zei Erdogan tijdens een Brits-Turks forum in de badplaats Antalya.

Bij de laatste peiling in oktober vorig jaar zei 58 procent van de aanhangers van Erdogan voorstander te zijn van het beëindigen van het in coma verkerende toetredingsproces.

De EU en Turkije begonnen eind 2005 gesprekken over een EU-lidmaatschap. Sinds de verijdelde militaire staatsgreep van 15 juli 2016 maakt Brussel zich grote zorgen over de democratie, de rechtstaat, en de mensenrechten in Turkije. Als protest tegen het steeds verder afglijden in autoritaire richting stelde het Europees Parlement eind november voor de toetredingsonderhandelingen met Turkije te bevriezen.

Als de meerderheid van de Turkse kiezers op eerste paasdag instemt met meer macht voor Erdogan dan is dat een extra hinderpaal op weg naar EU-lidmaatschap, zo wordt in Bussel gezegd. Sancties worden dan verwacht. Erdogan wil nieuwe strafmaatregelen voor zijn en de eer aan zichzelf houden door de Turkse kiezers te vragen een eind te maken aan wat in Ankara ‘het vernederende en hypocriete gedrag van Europa’ wordt genoemd.

Laatste druppel

Het spreekverbod voor zijn ministers in Nederland, Duitsland en Oostenrijk, en de aanhoudende terechtwijzingen uit Europa waren voor hem de laatste druppel. “Wij zijn niemands marionet”, zo haalde hij uit. En zijn minister voor Europese zaken verweet EU-commissaris Johannes Hahn (Uitbreiding) Turkije te behandelen als een ‘koloniale gouverneur’.

Na een breuk hoeft Turkije niet meer te voldoen aan de politieke criteria van de EU, zoals persvrijheid, vrijheid van meningsuiting, en het respecteren van de mensenrechten. Dan heeft Erdogan tevens de handen vrij om ook de doodstraf weer in te voeren.

Eind vorige week zei hij na het referendum van 16 april alle politieke en administratieve banden met de EU, inclusief de vluchtelingendeal, te zullen evalueren. Economische banden lopen geen gevaar aangezien Europa Turkije’s belangrijkste handelspartner is. Ankara heeft sinds 1996 met de EU een vrijhandelsverdrag voor alle goederen met uitzondering van landbouwproducten en diensten.

Erdogan en zijn ministers dreigen ook het vluchtelingenakkoord te annuleren ‘omdat Europa zijn afspraken niet nakomt’. Vooral niet wat betreft visumvrij reizen voor Turken in de Schengenlanden. Belangrijkste struikelblok is de weigering van Turkije zijn terrorisme wetgeving te versoepelen.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch