Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Ondanks woede behoudt ‘Rotterdam-school’ in Turkije zijn naam

23 mrt
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

FOTO © SLAWOMIRA KOZIENIEC

Foto’s van de rellen in Rotterdam veroorzaakten overal in Turkije verontwaardiging en protestacties. Vooral beelden van de bijtende politiehond en het geweld van de politie te paard. ‘Nazihonden’, ‘barbaarsheid’, en ‘fascisten’ schreeuwden de koppen op de voorpagina’s.

Ook hier in de havenstad Gölcük, op een uur rijden van Istanboel. Maar niet iedereen is boos op Nederland in deze industriestad aan de Zee van Marmara die de gemeente Rotterdam in 1999 adopteerde. Vooral niet op de basisschool ‘Rotterdam’. Een van de ouders, die niet met naam genoemd wil worden, wuift de diplomatieke crisis tussen Nederland en Turkije als ‘belachelijk’ weg.

De band tussen Rotterdam en Gölcük is hecht en dateert van kort na de verwoestende aardbeving in de nacht van 17 augustus 1999 met een kracht van 7,6 op de schaal van Richter. Zeker 20.000 mensen – een kwart van de bevolking – kwamen om het leven. Onder hen ook de ouders van het toenmalige Rotterdamse PvdA-raadslid Metin Çelik en 40 Rotterdammers van Turkse afkomst, onder wie 8 kinderen.

Noodschool

De gemeente Rotterdam bekostigde hier een noodschool, schonk de stad een reddingswagen, was betrokken bij de bouw van een revalidatiecentrum, en bouwde bovenop een heuvel een aardbevingsbestendige basisschool. Gölcük Rotterdam İlkokulu is de naam van de school, die in 2002 zijn deuren opende. Ze hebben hem niet uit woede omgedoopt en een Turks-nationalistische naam gegeven.

Druk van ouders of anderen is er niet geweest om de naam te veranderen uit protest tegen het optreden van burgemeester Aboutaleb, het politiegeweld tegen de Turkse Nederlanders, of het tegenhouden van twee Turkse ministers door premier Rutte.

De politieke crisis tussen beide landen is ver van hun bed. “Dat is iets tussen de regeringen. Dat heeft geen invloed op de school. Van problemen is geen sprake”, benadrukt Ercan Gülsuyu, directeur onderwijs van het district Gölcük. “We zijn nog steeds heel dankbaar voor alle hulp uit Rotterdam”.

PvdA-Statenlid Metin Çelik vindt het fijn om te horen dat er in Gölcük geen commotie is om de naam van de school. “Ik had ook niet anders verwacht”.

Faciliteiten

De Rotterdam-school staat bekend als de beste basisschool in de stad en de best geoutilleerde in de omgeving. De school heeft als enige een gymzaal en een praktijklokaal natuurkunde.

Op prikborden bij de hoofdingang hangen talloze krantenknipsels over de school. Ook over het bezoek aan basisschool De Klaver in Rotterdam in 2011.

Op een van de muren op de speelplaats zijn nog verweerde Nederlandse beelden – klomp, windmolen, klavertjevier – te zien op muurschilderingen die Rotterdamse kinderen daar in 2002 maakten. Hun namen zijn nog goed leesbaar: Eijke, Rik, Amine, Lümeya, Enes, Ahmed, Okinta, Benno en Yusuf.

De 695 kinderen van deze basisschool krijgen ook les in de ontstaansgeschiedenis van de school en antwoord op de vraag waarom die zo’n vreemde buitenlandse naam heeft.

Met Rotterdam en met degenen die betrokken waren bij de bouw is nog steeds contact. In 2010 hielp Rotterdam met de reparatie van een deel van het dak.

Kritiek

Kritiek op Nederland is er ook in Gölcük. Een van de veelgehoorde verwijten is Nederland een van de Europese landen is ‘die het terrorisme voedt door de PKK geen strobreed in de weg te leggen’, aldus Elif, die achter het fornuis staat van een eenvoudig eettentje.

De 55-jarige Bekir, die ober is in fastfoodrestaurant Simit Sarayi aan het plein van de republiek, zegt dat Nederland ‘zich niet moet bemoeien met de interne aangelegenheden van Turkije’. Hoe de crisis moet worden opgelost weet hij niet. “Eerst moet Nederland excuses aanbieden voor zijn fascistische gedrag”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch