Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije wil uitlevering terrorist door Nederland

22 mrt
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Turkije wil dat Nederland een internationaal gezochte terroriste uitlevert. Een uitleveringsverzoek wordt op dit moment opgesteld in Ankara, aldus een anonieme regeringsfunctionaris tegen het persbureau Associated Press.

Het gaat om Seher Demir Şen, een van de leiders van het illegale Revolutionaire Volksbevrijdingsleger (DHKP-C). Zij staat op de ‘most wanted’ lijst van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat een beloning van minimaal 1 miljoen dollar op haar hoofd heeft gezet.

Ook Turkije maakt al lang jacht op haar.

Zij wordt ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn en opdracht te hebben gegeven voor de zelfmoordaanslag op 1 februari 2013 op de Amerikaanse ambassade in de Turkse hoofdstad Ankara. Bij die aanslag met 6 kilo TNT en een handgranaat bij een zijingang van de ambassade kwam een Turkse bewaker om het leven en raakten drie anderen gewond.

De Turkse geheime dienst heeft vastgesteld dat zij recent vanuit Griekenland naar Nederland is vertrokken. Het uitleveringsverzoek zal naar verwachting opnieuw tot spanningen leiden tussen Nederland en Turkije. De Nederlandse overheid levert wegens de ontwikkelingen in Turkije sinds de verijdelde coup voorlopig geen mensen naar dat land uit. Die zijn ‘voor onbepaalde tijd’ opgeschort, zo schreef de landsadvocaat, die namens de staat procedures voert, in juli vorig jaar aan de rechtbank in Den Haag.

Hoewel de linkse terreurgroep DHKP-C in Turkije veel minder aanhang heeft dan andere terroristische organisaties vormen ze aanzienlijk gevaar. De afgelopen jaren hebben ze diverse aanslagen gepleegd. Behalve op Amerikaanse doelen ook op de Tukse aanklager Mehmet Selim Kiraz, die in maart 2015 in een paleis van justitie werd gegijzeld door leden van de groep en om het leven kwam bij het vuurgevecht tussen de terroristen en de politie.

Sinds 1994 hebben gewapende leden van de DHKP-C Amerikaanse doelen in Turkije aangevallen: militairen, diplomaten en gebouwen. Hun doel is de Amerikanen en de Navo uit te Turkije te verdrijven en van Turkije een communistisch land te maken.

 

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch