Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse ambassadeur Den Haag al maanden topadviseur Erdogan

18 mrt
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Turkije heeft al sinds de verijdelde militaire coup van 15 juli geen ambassadeur meer in Den Haag.

Formeel staat hij nog wel te boek als de hoogste Turkse diplomaat aan de Prinsessegracht, maar al 8 maanden laat hij zich daar zelden zien.

Achter de schermen is Sadik Arslan (49) sinds eind juli vorig jaar de belangrijkste adviseur van president Erdogan op het gebied van buitenlandse zaken. Zijn werkplek is het Ak Saray, het presidentiële Witte Paleis in de hoofdstad Ankara.

Daarom is Sadik Arslan ook de grote afwezige in de huidige crisis tussen Nederland en Turkije. Wel zou hij afgelopen zaterdag meekomen met minister van Buitenlandse Zaken, Cavusoglu, naar Nederland.

Toen minister Koenders de Turkse ambassadeur in december op het matje riep over het bespioneren van Gülenisten door de voorzitter van moskeekoepel Diyanet, kon hij niet op het matje worden geroepen. Het was zijn tweede man die naar het ministerie van Buitenlandse Zaken moest om de reprimande in ontvangst te nemen.

Arslan maakte onder meer deel uit van de Turkse delegatie die op 9 augustus in St. Petersburg was voor een verzoeningsbezoek van Erdogan aan Poetin. De topdiplomaat was er ook bij toen Erdogan op 3 september in Hanzhou Poetin voor een tweede keer ontmoette in een poging de resterende plooien glad te strijken.

Een Turkse diplomatieke bron bevestigt de nieuwe functie van de ambassadeur.

Sadik Arslan, die na de coup een Erdogan-snorretje liet groeien, is uiterst waardevol voor de president. Hij kent veel mensen in regeringen van talloze landen. Want hij was van augustus 2010 tot december 2013 de belangrijkste adviseur van president Abdullah Gül die hij op al diens staatsbezoeken vergezelde. Ook naar Nederland in april 2012 toen de verjaardag van 400 jaar vriendschappelijke betrekkingen tussen Nederland en Turkije werd gevierd.

Tijdens de couppoging van 15 juli was Arslan met zijn gezin met vakantie aan de Turkse Rivièra. Kort daarna vroeg Erdogan hem zijn adviseur te worden voor buitenlandse zaken. Dat is in die chaotische nadagen van de verijdelde coup niet officieel bekendgemaakt. Bewust niet, lijkt het, want dan zou er nieuwe ambassadeur voor de post Den Haag moeten worden benoemd en de autoriteiten wisten in die dagen niet wie ze konden vertrouwen. Bij de massale zuiveringscampagne tegen aanhangers van Gülen werden ook 350 diplomaten ontslagen, inclusief 5 niet met name genoemde medewerkers van de ambassade in Den Haag.

Het wachten is op een nieuwe, betrouwbaar geachte ambassadeur in Den Haag. Zijn komst is afhankelijk van wanneer en hoe de huidige diplomatieke crisis tussen Nederland en Turkije zal worden opgelost.

Zolang onze ambassadeur in Turkije, Kees van Rij, persona non grata is en niet mag terugkeren naar zijn post in Ankara zal het kabinet waarschijnlijk ook geen nieuwe Turkse ambassadeur willen verwelkomen.

Reageren
*

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch

Trouwstoet in Turkije eindigt vaak in chaos