Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Erdogan: Strijd tussen Kruis en Maansikkel van start

17 mrt
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De verkiezingsuitslag bewijst dat de crisis met Turkije daarop van beslissende invloed is geweest. Daar zijn ze in Ankara van overtuigd. Minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Cavusoglu, een van de hoofdrolspelers in het conflict, voorziet dat Europa het toneel wordt van ‘godsdienstoorlogen’.

In Nederland en veel Europese landen is opgelucht gereageerd dat niet de PVV maar de VVD de grootste partij is geworden. Niet in Turkije.

“Nu de verkiezingen voorbij zijn in Nederland en je bekijkt al die partijen, dan zie je dat er geen verschil is met de fascist Wilders. Ze hebben allemaal dezelfde mentaliteit”, aldus minister Cavusoglu.

“Waar gaat het heen? Europa staat op instorten. Ze slepen Europa de afgrond in. Godsdienstoorlogen zullen binnenkort beginnen in Europa”, aldus de bewindsman die geen nadere uitleg gaf.

Minister Cavusoglu is een van de hoofdrolspelers in het hoogopgelopen diplomatieke conflict tussen Nederland en Turkije. Hij wilde afgelopen zaterdag tegen de zin van het kabinet Turkse Nederlanders toespreken, maar premier Rutte verbood zijn vliegtuig te landen.

De bewering van de minister dat alle partijen dezelfde mentaliteit hebben als de ‘fascist Wilders’, is waarschijnlijk ingegeven door de grote steun die Rutte geniet onder kiezers van alle partijen voor zijn optreden tegen de Turkse ministers. Ruim acht op de tien kiezers vinden het terecht dat het kabinet de ongenode gasten een podiumverbod oplegde. Ruim negen op de tien zijn van mening dat Den Haag niet moet ‘zwichten’ voor de Turkse dreiging met sancties. Dat bleek uit de slotpeiling van I&O Research vlak voor de verkiezingen. De VVD blijkt bij de verkiezingen het meest te hebben geprofiteerd van de rel met Turkije.

Premier Binali Yildirim was het meest uitgesproken over de wijdverbreide opvatting in Ankara dat Turkije een beslissende invloed heeft gehad op het stemgedrag van veel kiezers.

Verder benadrukte hij dat ‘sommige landen het hebben over Europese waarden en mensenrechten, maar afgelopen week zagen we hun ware gezicht. Als het om Turkije gaat zijn het dictaturen die gebruik maken van onderdrukkende maatregelen’.

Hij verweet Nederland en Duitsland ‘voor de vorm voor de vrijheid te zijn’, maar in werkelijkheid allerlei verboden in te stellen. “Ze beschermen terroristen terwijl ze Turkse ministers verbieden toespraken te houden”.

President Erdogan haalde tijdens een campagnebijeenkomst naar premier Rutte uit. “Zeg Rutte, je mag bij de verkiezingen dan wel als de grootste partij uit de bus gekomen zijn, maar weet wel dat je Turkije als vriend verloren hebt”. Erdogan maakte, net als zijn minister van Buitenlandse Zaken, toespelingen op strijd tussen christendom en islam toen hij zei ‘een strijd tussen het Kruis en de Maansikkel is begonnen’. Daarmee reageerde hij op het oordeel van het Europese Hof van Justitie dat dinsdag bepaalde dat bedrijven werknemers mogen verbieden een hoofddoek te dragen op de werkvloer als dit expliciet is opgenomen in de bedrijfsregels.

 

Reageren
*

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch

Trouwstoet in Turkije eindigt vaak in chaos