Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Europa is jaloers op Turkije als rijzende ster’

13 mrt
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Het spreekverbod voor twee Turkse ministers en het ‘buitensporige geweld in Rotterdam tegen vreedzame betogers’ bevestigen in de ogen van de Turken een oud gezegde. “Turken hebben geen andere vrienden dan Turken”.

Het verbaast sommigen wel dat het juist Nederland was dat deze ongebruikelijke en drastische stappen nam op weg naar een diplomatieke oorlog. “Wat een schande dat de Nederlandse regering zwichtte voor anti-Islam racisten en fascisten, en daarmee schade toebrengt aan de eeuwenoude Turks-Nederlandse betrekkingen”, aldus Ibrahim Kalin, de woordvoerder van president Erdogan. “We zijn er hiermee achter gekomen dat Geert Wilders de macht al heeft”.

In de Turkse media zijn door de arrestatie van kritische journalisten en het sluiten van kritische media steeds minder onafhankelijke geluiden te horen. Murat Yetkin, hoofdredacteur van de  Hürriyet Daily News, noemt het een ‘beschamende vertoning van zowel Nederland als Turkije’. De rel levert de partij van Erdogan extra aandacht en misschien meer stemmen, maar de opgelopen schade is ook groot, aldus Yetkin. “De reputatie van Turkije loopt nog meer schade op”.

In de regeringsgezinde media is de toon heel anders en wordt de schuld voor het conflict geheel bij Nederland en Europa gelegd.

Waarom ging het kabinet over tot deze ondiplomatieke actie? Volgens presidentieel adviseur Ilnur Cevik is Europa jaloers op Turkije ‘als rijzende ster in de regio onder het leiderschap van president Erdogan’. “Een coalitie van landen onder leiding van Duitsland probeert alles om die ontwikkeling tegen te gaan, inclusief steun voor een militaire coup.” Omdat ze daarin tot nu toe niet geslaagd zijn, proberen ze nu de tegenstanders van Erdogan en hun ‘nee’ campagne te steunen voor het referendum dat de president meer macht moet geven in de strijd tegen het terrorisme en voor een verdere economische groei.

In de regeringsgezinde krant Yeni Şafak meent politiek analist Ibrahim Karagül dat er sprake is van een bewuste wraakactie. Het was geen reactie op pogingen van Turkse ministers om tegen de wens van Den Haag campagne te voeren. “Ze vallen aan omdat ze er niet in geslaagd zijn ons land op de knieën te dwingen met tanks, omdat ze het niet in een burgeroorlog konden slepen, omdat ze de grote transformatie van Turkije niet konden tegenhouden”.

Reageren
*

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch

Trouwstoet in Turkije eindigt vaak in chaos