Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Afschuw in Turkije over politiegeweld

13 mrt
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

‘Racistische honden’

Alle voorpagina’s van de regeringsgezinde kranten in Turkije worden vanochtend gedomineerd door dezelfde foto: een politiehond in Rotterdam die een gewonde, op de grond liggende Turkse demonstrant bijt.

‘Fascistische honden’ is de kop in Yeni Şafak. ‘Nazi-honden’, staat er over de hele breedte bovenin de voorpagina in Aksam. De krant Güneş houdt het op ‘Hollandse honden’.

De Engelstalige krant Daily Sabah ruimt vrijwel heel de voorpagina in voor de foto en heeft zijn hoofdkop voor het eerst en heel opvallend in het Nederlands: ‘Nederland geeft zich over aan fascisme’.

Het op de grond liggende slachtoffer is de Nederlandse Turk Hüseyin Kurt die het uitschreeuwt van angst en pijn terwijl een agent van de mobiele eenheid over hem heen gebogen staat en de herdershond hem in zijn dijbeen bijt.

Tegen een verslaggever van het Turkse staatsbureau Anadolu vertelt Kurt dat hij bij het Turkse consulaat in Rotterdam stond met zijn oudere broer in afwachting van de komst van de minister voor familiezaken, die de duizend samengestroomde Turken wilde toespreken.

De politiehond beet hem nadat zijn broer eerst in elkaar was geslagen met een wapenstok. “Zijn ogen waren open toen hij op de grond lag maar hij leek buiten bewustzijn omdat hij niet reageerde op onze vragen. Zo’n 20 minuten waren we daar, doordrenkt van het bloed” aldus Kurt.

 

Reageren
*

Erdogan de Onoverwinnelijke verliest veldslag aan de Bosporus

‘Nationale held’ Imamoglu kan uitgroeien tot rivaal van Erdogan

Historische nederlaag voor Erdogan in Istanboel

Erdogan schiet met grof geschut om Istanboel te behouden