Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Erdogan hoopt stemmen te winnen door rel

12 mrt
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Erdogan: Zij die honden op mijn burgers loslaten zullen daar een prijs voor betalen

Het binnenhof van het Nederlandse consulaat ligt vol stenen, sinaasappels en uit elkaar gespatte eieren wanneer consul Robert Schuddeboom de ochtend na de Turkse protesten van zaterdagnacht poolshoogte neemt. De oproerpolitie beschermt de hoge ijzeren toegangspoort met bussen en zwaar bewapende manschappen.

Toch kan al dat machtsvertoon niet verhinderen dat een Turkse nationalist rond het middaguur het dak van het consulaat bereikt, de Nederlandse driekleur naar beneden haalt en de Turkse vlag in de top van de mast hijst. Hij maakt een overwinningsteken en schreeuwt ‘Allah is de grootste’.

Ook het ambassadegebouw in de hoofdstad Ankara is doelwit. De straat Hollanda Caddesi waaraan het moderne kantoorgebouw ligt, is sinds zaterdag met hekken afgesloten door de oproerpolitie. Ook waterkanonnen staan klaar.

Het verbale geweld van president Erdogan en zijn ministers over nazi-praktijken in Nederland wordt door Turkse media gretig overgenomen en door nationalisten in daden omgezet. Tijdens een toespraak gisteren liet Erdogan blijken niets te zien in pogingen van premier Rutte om te de-escaleren. “Zij die honden op mijn burgers loslaten zullen daar een prijs voor betalen”.

Welke prijs dat is, behalve het tot ongewenst persoon verklaren van ambassadeur Kees van Rij, is onduidelijk. Economische sancties worden niet overwogen, omdat ‘die beide landen zouden schaden’, aldus de Turkse minister van Economische Zaken.

Politiek bedrijven als een straatvechter. Daar blinkt de Turkse president in uit. Af en toe een schijnbeweging om de tegenstander te verwarren. Maar meestal met een gestrekt been erin. Dat is zijn stijl. Polariseren en schelden in de volkstaal van de gewone man heeft hem geen windeieren gelegd. Hij won er sinds 2002 alle verkiezingen mee, en de kiezers gaven hem bij de presidentsverkiezingen van 2014 bijna 52 procent van de stemmen.

Waarom hij nu de confrontatie zoekt met zijn Navo-bondgenoten? Dat heeft te maken met het referendum op paaszondag 16 april. Dan kunnen de Turken kiezen voor ‘ja’ of ‘nee’ op de vraag of ze voorstander zijn van grondwetswijzigingen die president Erdogan meer macht moeten geven. Tot nu toe verliep de campagne mat op wat protesten van de oppositie na dat Erdogan landgenoten die ‘nee’ willen stemmen, brandmerkt als ‘vrienden van de terroristen’.

Van politiek vuurwerk was amper sprake. Ook al niet omdat de grootste oppositiepartij CHP Erdogan deze keer niet persoonlijk kritiseert. Uit de huidige tussenstand van de peilingen blijkt dat een op de vijf kiezers nog twijfelt, 48 procent voor Erdogan is, en 52 procent tegen.

Dat Erdogan stemmen hoopt te winnen door de rel met Nederland is duidelijk. Zijn minister van Binnenlandse Zaken, Omer Celik, zei dat openlijk. “Kiezers die nog twijfelden hebben door het gedrag van Nederland hun keuze gemaakt. Zij gaan ‘ja’ stemmen”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch