Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Schande, Nederland!’

7 mrt
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Marc Guillet en Frans Boogaard

Turkije heeft snoeihard uitgehaald naar Nederland, dat het voorgenomen campagnebezoek van minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Cavusoglu, aan Rotterdam dwarsboomt.

Turkije witheet om verzet tegen campagne

Cavusoglu wil Turkse kiezers in Europa aansporen op 16 april akkoord te gaan met een nieuw presidentieel systeem. Het doel van de aanpassing is dat het parlement minder en Erdogan als president veel meer macht krijgt.

De Turkse premier Erdogan had gisteren geen goed woord over voor het standpunt van het Nederlandse kabinet, dat het bezoek van Cavusoglu ‘onwenselijk’ noemt. Na een tirade tegen de Duitse regering, die eveneens niet zit te wachten op de komst van de Turkse minister, zei Erdogan: ,,Nederland neemt hetzelfde standpunt in als Duitsland. Wat een schande. Ze komen niet tot zo’n besluit uit eigen vrije wil.”

De Turkse president impliceert daarmee dat minister Koenders en premier Rutte onder druk van Duitsland tot hun besluit zijn gekomen.

Afwijzing

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kreeg gisteren een formeel verzoek van de Turkse regering, maar wees dat meteen af. Minister Bert Koenders liet weten dat op hoog ambtelijk niveau aan Ankara is meegedeeld dat Nederland niet wil dat Cavusoglu komt. De Turken reageerden als door een wesp gestoken. ,,Wij zullen gaan en onze staatsburgers spreken”, zei Cavusoglu, die er aan toevoegde dat Nederland hoteleigenaren en zaalverhuurders onder druk zet om hem te weigeren.

Koenders repte van ‘verbale agressie die ik niet begrijp.’ ,,Wij vinden het gewoon onwenselijk dat Turkse ministers campagne voeren in Nederland en dat hebben we aan de regering in Ankara laten weten. Er mag campagne worden gevoerd in Nederland, maar we willen niet dat de interne tegenstellingen in Turkije naar Europa worden geëxporteerd”, zei Koenders. De minister voegde daar nog aan toe dat ‘leden van de Turkse regering niet bepalen of er bij een referendum ja of nee gestemd moet worden.’

Beklad

Een voorgenomen campagneoptreden van minister Cavusoglu in de Duitse stad Hamburg gaat niet door, zo werd gistermiddag bekend. De brandveiligheidsvoorzieningen in de zaal waar hij vandaag met Turkse Duitsers zou spreken, zijn niet op orde.

De aankondiging van het bezoek leidde tot een stortvloed aan kritiek van Duitse politici. Ook hadden onbekenden in de nacht van zondag op maandag meermalen het Turkse woord voor ‘nee’ (hayir) op de muren van het partycentrum in Hamburg geklad en waren demonstraties aangekondigd.

Europa

Cavusoglu wil zaterdag een campagnebijeenkomst houden in Rotterdam, maar het kabinet liet direct weten daar niets voor te voelen. De diplomatieke rel is nu zo hoog opgelopen dat de zaak ook in Brussel de gemoederen bezighoudt. Maar Europa, zo bleek gisteren, is niet op zoek naar een gezamenlijk verbod op Turkse campagnes, omdat slechts drie lidstaten – Nederland, Oostenrijk en Duitsland – met het Turkse campagnegeweld te maken hebben.

De Luxemburgse oud-minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn denkt dat de democratie in de drie landen ‘sterk genoeg’ is om campagnevoerende Turkse politici te kunnen dragen, maar tegelijkertijd noemde hij het ‘absurd’ dat politici uit een land dat nauwelijks persvrijheid kent en waar de rechtsstaat ‘een illusie’ is, in Europa campagne zouden voeren voor een grondwet die dat bevestigt.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch