Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turks campagnefeestje in Nederland ‘ongewenst’

4 mrt
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Turkse prominenten zijn niet welkom in Nederland om campagne te voeren voor uitbreiding van de macht van president Erdogan.

Peter Winterman en Marc Guillet

De vlam sloeg gisteravond in de pan toen bekend werd dat de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu van plan is volgende week zaterdag naar Rotterdam te komen. In partycentrum Park de Heerlijkheid wil hij campagne voeren voor een ja-stem voor uitbreiding van de macht van Erdogan. Er worden ruim duizend bezoekers verwacht.

Maar premier Rutte zit niet op de komst van Cavusoglu te wachten. Hij laat via Facebook weten ‘niet te zullen meewerken’ aan de komst van de minister. ,,We vinden dit ongewenst. We zijn van mening dat de Nederlandse publieke ruimte niet de plek is voor politieke campagnes van andere landen.’’

‘Fascistisch’

Minister Asscher liet gisteravond in Nieuwsuur weten dat het kabinet onderzoekt of het de bijeenkomst kan verbieden. Eerder deze week besloten twee Duitse steden al om bijeenkomsten met Turkse ministers te schrappen. De stad Gaggenau verbood een evenement vanwege de verwachte drukte. De Turkse minister Bozdag noemde dat een ‘fascistisch besluit’.

Ook nu reageren de Turken furieus. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken in de hoofdstad Ankara liet gisteravond weten dat de komst van minister Cavusoglu naar Rotterdam ‘een principiële kwestie is van vrijheid van meningsuiting’. ,,Wij wachten het officiële bericht van de Nederlandse regering eerst af. Maar we hebben nog een week om dit op te lossen. En ik wil erop wijzen dat we diepe en heel goede betrekkingen met Nederland hebben’’, aldus een bron op het Turkse ministerie.

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam deelt het standpunt van Rutte, laat zijn woordvoerder weten. Aboutaleb houdt de komende dagen nauw contact met het kabinet over de ontwikkelingen rond het aangekondigde bezoek van Cavusoglu.

De exploitant van partycentrum Park de Heerlijkheid, Erol Poyraz, maakt zich zorgen over de veiligheid en heeft daarover contact opgenomen met de gemeente. Poyraz werd woensdag benaderd door de organisatoren van de campagnebijeenkomst. ,,Dat de minister zou komen, werd er toen ook al bij gezegd. Ze hebben 500 stoelen besteld’’, aldus Poyraz. Hij benadrukt dat hij ‘geen problemen’ wil.

Absurd

Ook D66-leider Alexander Pechtold en PVV-voorman Geert Wilders zijn fel tegen de Turkse campagne. Pechtold noemt het ‘absurd dat een land dat afglijdt naar dictatoriale neigingen hier campagne voert’. Volgens hem moeten alle juridische middelen onderzocht worden om het bezoek van Cavusoglu tegen te houden. Ook Wilders is tegen de komst van de minister. VNL heeft gisteravond Kamervragen gesteld over het Turkse campagnefeest in Rotterdam. VNL-Kamerlid Louis Bontes spreekt van een ‘Turkse inmengingscampagne’ in Nederland.

Het referendum over de macht van Erdogan is op 16 april. De ruim 260.000 stemgerechtigde Turkse Nederlanders mogen ‘ja’ of ‘nee’ zeggen tegen het plan om de Turkse president per decreet te laten regeren. Erdogan krijgt dan de bevoegdheid om opdrachten uit te vaardigen die de status van een wet met zich meedragen. Hij kan ook eigenhandig ministers aanstellen en wetten aanpassen.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch