Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Startschot campagne voor almacht Erdogan

27 feb
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Met de belofte dat het terrorisme met wortel en tak zal worden uitgeroeid als president Erdogan vrijwel alle macht krijgt, heeft de Turkse regeringspartij het startschot gegeven voor haar verkiezingscampagne.

Zeker 40.000 aanhangers van Erdogan luisterden in de Turkse hoofdstad Ankara naar premier Yildirim in een sportarena die werd bewaakt door een 6.500 man sterke politiemacht.

Als de meerderheid van de Turkse kiezers op 16 april ‘ja’ zegt tegen de hervorming van de grondwet om Erdogan nog meer macht te geven, zal Turkije een sterk en stabiel land worden, benadrukte de premier.

Een sterk presidentieel systeem is goed voor de economische groei, een betere gezondheidszorg, meer openbaar vervoer, en meer grote bouwwerken zoals de aanleg in Istanboel van het grootste vliegveld ter wereld.

Het begin van de campagne is grimmig. Tegenstanders van meer macht voor Erdogan worden op allerlei manieren zwart gemaakt als aanhangers van terroristen en putschisten. Van een eerlijke campagne met gelijke rechten voor het ‘ja’ en ‘nee’ kamp is geen sprake. Ook al niet omdat de campagne plaatsvindt tijdens de noodtoestand en van persvrijheid steeds minder sprake is.

De verwachting is dat polarisatie en intimidatie nog verder toenemen, want volgens drie peilingbureaus is het op dit moment een nek-aan-nek race tussen voor- en tegenstanders van Erdogan.

 

Reageren
*

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch

Trouwstoet in Turkije eindigt vaak in chaos