Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse EU-minister: Piri is spreekbuis Koerdische partij

23 feb
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De Turkse minister voor EU-zaken, Ömer Çelik, beschuldigt de Nederlandse Turkije-rapporteur Kati Piri ervan de spreekbuis te zijn van de Koerdische partij HDP.

Hij verwijt Piri, die namens de PvdA in het Europees Parlement zit en nu op werkbezoek is in Turkije, niet onpartijdig te zijn.

Zij is volgens hem geen rapporteur, maar een doorgeefluik van wat de Koerdische partij zegt. Die wordt door de regering gebrandmerkt als het verlengstuk van de ‘terroristen van de PKK’.

Piri zegt desgevraagd dat ze ‘met zoveel mogelijk mensen praat om tot een zo evenwichtig mogelijk oordeel te komen. Ik betreur het dat de Turkse EU-minister mijn onpartijdigheid in twijfel trekt, maar het zal mijn werk niet beïnvloeden’.

Piri heeft zich niet geliefd gemaakt in Ankara door haar scherpe kritiek op de grootscheepse heksenjacht na de verijdelde coup en haar pleidooi om de EU-besprekingen met Turkije over toetreding te bevriezen.

Toen ze in november Turkije wilde bezoeken gaven de autoriteiten haar te verstaan dat ze ‘niet welkom’ was.

Piri zet zich ook in voor journalisten en Koerdische parlementsleden, van wie velen al maanden zonder proces achter tralies zitten. De aanklachten gaan meestal over ‘het verspreiden van propaganda voor een terroristische organisatie (PKK) en banden met terroristen’.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch