Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije bant ‘nee’ uit het straatbeeld

16 feb
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Antirookposters in Turkije worden verwijderd omdat er groot ‘nee’ op staat. De autoriteiten zijn bang dat de bevolking denkt dat het een oproep is om nee te stemmen tegen grondwetswijzigingen die president Erdogan nog meer macht moeten geven.

Ambtenaren in Konya, een provincie in het conservatieve hartland van Turkije, verwijderden de afgelopen dagen plots alle antirook brochures, flyers en posters. Hoezo, vroegen bewoners zich af. ‘Omdat ze tot verwarring kunnen leiden’, zei parlementslid Abdullah Agrali van de regerende AK partij.

Veel vertrouwen in het intellect van zijn achterban heeft deze islamistische politicus kennelijk niet, want hij wil met deze bizarre actie het risico uitsluiten dat zijn kiezers in de antirookcampagne een indirecte aanbeveling zien om ‘nee’ te stemmen in het referendum op paaszondag.

Op het reclamemateriaal van het ministerie van Gezondheid staat groot het woord NEE. De bijbehorende tekst: “Bepaal of je wat wil winnen. Wilt u uw kinderen vergiftigen? Wil je impotent te zijn? Wil je kanker? Wil je een hartaanval? Als je NEE zegt heb je een leven en een toekomst”.

Het lijkt op een scene uit een absurdistisch toneelstuk. Maar in Turkije is de realiteit vaak absurder dan fictie.

Zelfs dagelijkse uitdrukkingen zijn politiek besmet geraakt. Zoals ‘hayirli olsun’ (succes; geluk ermee), dat door diverse AKP-aanhangers wordt gemeden, omdat het woord ‘hayir’ (nee) er in zit.

De autoriteiten laten niets aan het toeval over en doen er alles aan om degenen die campagne voeren tegen meer macht voor Erdogan de mond te snoeren of zwart te maken.

Invloedrijke woordvoerders, zoals de leiders van de Koerdische politieke partij HDP, zitten in de gevangenis. Zeker 2.500 journalisten zijn ontslagen. Ruim 120 andere journalisten zitten wegens hun kritische artikelen over Erdogan achter tralies in afwachting van hun proces. En minstens 160 media zijn sinds de verijdelde coup gesloten.

Erdogan brandmerkt degenen die van plan zijn ‘nee’ te stemmen als landverraders die ‘in hetzelfde kamp zitten als de coupplegers’. Premier Yildirim benadrukt steeds weer dat nee-stemmers ‘aan de kant staan van de terroristen’.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch