Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije vraagt Den Haag uitlevering Gülen-aanhanger

13 feb
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Het Turkse ministerie van Justitie heeft bij Nederland een uitleveringsverzoek ingediend voor een vermeende aanhanger van de Gülen-beweging. Dat heeft het staatspersbureau Anadolu Ajansi (AA) bekendgemaakt.

Ankara heeft behalve aan Nederland ook aan 15 andere landen dossiers met bewijsstukken en de vereiste formulieren gestuurd ter ondersteuning van de verzoeken om in totaal 28 verdachten te deporteren die banden zouden hebben met de Turkse moslimprediker Fethullah Gülen, aldus het persbureau.

De Turkse justitie bestempelt de verdachten als ‘landverraders’ en ‘terroristen’, omdat ze volgens Ankara actief zijn in wat de regering de ‘Fethullahistische Terroristische Organisatie’ (FETÖ) noemt.

President Erdogan beschuldigt zijn voormalige bondgenoot Fethullah Gülen ervan het brein te zijn achter de verijdelde militaire staatsgreep van 15 juli vorig jaar. Gülen, die sinds 1999 in Amerika woont, spreekt elke betrokkenheid tegen.

Een woordvoerder van de Turkse ambassade in Den Haag zegt geen informatie te kunnen verstrekken over de identiteit van de verdachte of over de details van het uitleveringsverzoek ‘omdat het gaat om een lopende procedure’.

Een bron binnen de Gülen-beweging in Nederland zegt niet te weten om wie het gaat. “Ik vermoed iemand die vlak voor of na 15 juli naar Nederland is gevlucht”.

In 2016 vroegen 235 Turken asiel aan in Nederland, de meesten na de coup. De asielaanvragen en het uitleveringsverzoek brengen de Nederlandse overheid in een lastig parket. Als Den Haag Gülenisten politiek asiel verleent zal Turkije vermoedelijk net zo woedend reageren als na de Griekse weigering acht Turkse militairen uit te leveren. Gülenisten deporteren zal leiden tot nieuwe spanningen in de Turkse gemeenschap in Nederland, en tot verontwaardigde reacties uit de politiek en mensenrechtenorganisaties.

De Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) heeft nog in geen van de 235 asielaanvragen een besluit genomen.

De Griekse rechtbank weigerde uitlevering, omdat gevreesd wordt dat de gevluchte militairen in Turkije geen eerlijk proces zullen krijgen en tijdens hun voorarrest zullen worden gemarteld.

Na de mislukte coup is de rechtsstaat in Turkije steeds verder gepolitiseerd. Ruim 130.000 mensen zijn geschorst, ontslagen of gearresteerd, onder wie 168 generaals, 6.000 officieren, en talloze academici, journalisten, artsen, leerkrachten, rechters en aanklagers. Slechts een kleine minderheid omdat ze ervan worden verdacht betrokken te zijn geweest bij de staatsgreep.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch